До 2029 година брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания ще изгуби 3,5 процента при сегашната сделка за Брекзит на премиера Борис Джонсън, предадоха световните агенции, позовавайки се на разпространен днес доклад на Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR).

Това се равнява на загуба от 70 милиарда британски лири (близо 98 милиарда долара) според експертите на института, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Сделката на британския премиер Борис Джонсън с ЕС ще намали риска от неконтролируемо излизане от ЕС, но изключва възможности за по-тесни търговски отношения с блока, отбелязва икономистът от института Арно Ханцше, цитиран от ТАСС.

Изследователите правят заключението си, като приемат, че Великобритания ще напусне ЕС със сделка за свободна търговия с блока след преходен период до 2021 година, договаряйки нови споразумения с други държави.

Макар споразумението между ЕС и Великобритания да премахва несигурността, митническите и законодателните бариери, то ще затрудни търговията със стоки и услуги с континента, оставяйки всички региони на Обединеното кралство в по-лошо положение, отколкото ако Великобритания остане в ЕС, се посочва в изследването.

Според нашите оценки след десетилетие икономиката на кралството ще бъде с 3,5 процента по-малка спрямо равнището, на което би била ако остане в ЕС, предупреждават експертите.

В сравнение с 2016 година, когато се състоя референдумът за излизане от ЕС, икономиката вече е изгубила 2,5 на сто.

Изследването сочи, че при Брекзит без споразумение икономиката ще понесе още по-голям удар - 5,6 процента от БВП, допълва АП