Британското правителство предложи нов пакет мерки на стойност 4,6 млрд. бр. лири в помощ на компаниите, засегнати от третия национален локдаун, който започна от днес, 5 февруари, на фона на новото увеличаване на случаите на Ковид-19, предаде Ройтерс.

Търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството, компаниите за туристически услуги ще могат да се възползват от нови еднократни грантове на стойност до 9000 бр. лири, които да им помогнат да преминат през първите месеци на 2021 година, посочи финансовият министър Риши Сунак. Очаква се тази опция да бъде достъпна за над 600 000 компании в цялата страна.

Освен грантовете, които ще погълнат около 4 млрд. бр. лири, правителството ще осигури 594 млн. лири финансиране за правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, със съответно 375 млн. лири, 227 млн. лири и 127 млн. лири.

През ноември Сунак посочи, че мерките, взети до съответния момент за подпомагане на икономиката в пандемията, ще струват на хазната около 280 млрд. лири през текущата финансова година.

Третият локдаун в Англия

Новата обща карантина ще продължи поне до средата на февруари.

"Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже претоварена след 21 дни", заяви премиерът.

Новите мерки включват затваряне на училищата и университетите, на магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост. Хората ще имат право да излизат само при изключителни обстоятелства, като отиване на пазар, до аптека, за посещение при лекар, пътуване за работа при липса на възможност за дистанционен труд.

Детските ясли ще продължат да работят, както и училищата за "ключови трудещи се", като лекарите, обяви британският премиер.

Още от края на декември 2020 г. в по-голямата част от територията на Обединеното кралство е в сила забраната за работа на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън също обяви обща карантина в провинцията от днес до края на януари.

В Уелс е в сила обща карантина от 20 декември, а училищата ще работят в електронна среда до 18 януари.

В Северна Ирландия на 26 декември бе наложена шестседмична карантина.