"Единствената линия, която разделя човека от щастието, е това да си мисли, че си е самодостатъчен". Това мнение споделя специалният гост в инициативата на Dir.bg He's the Man 2021 д-р Пламен Русев.

Той е инвеститор, предприемач, филантроп и автор на бестселър в категория бизнес. Сред ко-инвеститорите му в различни компании са световни имена като Марк Кюбан и Аштън Кътчър. Той е член на борда на Webit и участва в управлението на редица компании и социални проекти в цял свят.

За успеха и трудностите по пътя на Пламен Русев не пропускайте тази разходка по мъжки, осъществена с подкрепата на Johnnie Walker, Vivacom и "Дейзи Тех" АД!

Измерението на успеха

С множество бизнес постижения зад гърба си Пламен Русев споделя, че за него успехът има само един едно измерение:

"Да направя така, че аз самият да се чувствам щастлив, семейството ми и най-близкото ми обкръжение също да бъдат щастливи и хората, с които по един или друг начин се познаваме, също да бъдат щастливи", казва той. Според него това означава да правиш по нещо за един непознат всеки ден, защото "така увеличаваш тази общност и променяш повече животи".

Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Кога разбираш, че давайки, всъщност получаваш?

Когато осъзнаеш, че имаш нужда от хората и те са по-важни за теб отколкото ти за тях, отговаря Пламен Русев.

"Даването е човешкият начин да предизвикаш щастието", категоричен е той.

В неговите очи успехът и провалът са само един миг. Казано иначе, имаш мечта и я постигаш. Или пък не.

"По-важното тук е процесът. Какво научаваш по пътя към едното или към другото. Когато си си взел уроците, това е още една стъпка към щастието, защото всички правим неща, които може би са грешка и може би не е трябвало да бъдат правени. Когато научиш урока по пътя, то тогава и успехът и неуспехът не са драма, не са нещо, заради което си струва да забравиш човешкото, да забравиш факта, че хората около теб имат онази нужда от теб, за която говорим".

Ценностите, "излети" в главата като с фуния

За времето си никак не разполагахме с финансови ресурси, ама никак, разказва за детството си Пламен Русев.

"В ежедневието това се проявява особено в една детска възраст с това да носиш едни панталони две или три години, нищо че ти стават по-къси и по-къси и ако нещо им се случи, това е една от най-големите драми в света."

Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

За баща си и майка си споделя, че те са хората, които са го научили, че свободата и честността са най-важните неща в живота.

"Когато при първите си стъпки в знанието научиш какво означава причинно-следствено мислене или т.нар. дедукция, която е любима тема на баща ми, и ти бъдат имплантирани ценности, които по никакъв начин не рефлектират на околната среда, ценности свързани със семейството, с честността, с това винаги да казваш истината - и то в онова време, в което истината не се казваше."

Колко е важно да се научиш oт малък на труд

От петгодишен на нивата с мотика, на 12-13 години става барман, през лятото пее пред туристи в курорта "Златни пясъци" и им продава по левче сладки, купени за 13 стотинки.

"Моите уикенди започваха в 4 часа сутринта. Тогава тръгвахме към едно място в тогава - Толбухин, сега - Добрич, на което копаехме и гледахме тикви или анасон и после ги продавахме", разказва Пламен Русев.

Според него мотивацията идва, когато си научен да работиш.

"Тогава тялото ти продължава да те събужда в 4 сутринта и когато няма какво да правиш, си измисляш. В един момент си казах - трябва да измисля нещо, което не е свързано с физическа работа."

И така започва работа в медии, минава през технологии и оттам нататък се заема с инвестиции.

"Всеки път, когато правите нещо, което другите не разбират, е един интересен и добър начин да се развиете много по-бързо от всички останали. Първо, защото конкуренцията е най-малко, и второ, защото го няма на пазара."

Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Знаковите провали

Доказателство за това, че в живота и на най-успелите хора пътят не върви само напред и нагоре, е едно от емблематичните "падания" на Пламен Русев.

През 1996-а сбъдва тогавашната си мечта. Заедно с негов приятел подписват договор с продуцентската компания "Columbia TriStar". Поемайки "корави" финансови ангажименти, двамата стават представители на компанията за Балканите като продуценти на петте им телевизионни предавания.

Много хубаво обаче се оказва, не е на хубаво.

"В този момент се случиха много неща и един долар от 50 лева стана 3640 лева. Всъщност ние се задължихме с едни огромни пари към "Columbia TriStar".

Това беше най-голямата ми поука за това как нещо извън твоите възможности и знания може да срине и най-големите ти мечти, допълва той.

Когато имаш посока, знаеш кой вятър да хванеш

Що се касае за здравето на българина, Пламен Русев е на мнение, че неглижирането му е свързано с мачовщината.

"Безкрайна самоувереност създава изключително високи очаквания към себе си. Това "гори" кислорода в тялото и започва да "гори" и онова, което е нужно за постигането на успехи."

По негово мнение, когато един човек не е силен физически, той е слаб ментално. И допълва, че спортът е задължителен за нас като хора и като биологични същества.

От друга страна прекият досег до природата е част от нашия произход - ние може да го пренебрегваме, но той ни липсва, казва още той.

"Моето семейство живее сред природата. Това е моят начин да избягам от стреса или по-скоро да го лекувам."

Според него най-важното нещо по отношение на стреса е управлението му - то разграничава хората, които са по-податливи на емоции, депресии и бърнаут, от тези които няма да си позволят да влязат в този "водовъртеж".

Що се касае до този вид мениджмънт, той го илюстрира с т.нар. "вертикално земеделие":

"Когато държиш растението на предела на възможностите му, тогава то дава най-много плод и не умира преждевременно."

Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg

Водещ на ежегодното събитие He's The Man на Dir.bg е Деян Веселинов. След Пламен Русев и Лазар Радков, в разговорите с пикантен завършек ще чуете и видите още Йордан Йовчев, Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев.

Всички те разказват невероятните си, поучителни истории във видеоинтервюта, които публикуваме в портала Dir.bg и социалните ни мрежи от 22 до 26 ноември 2021 г. 

Домакин на гала вечерята He`s The Man бе Къщата с часовника, а разговорите се проведоха с любезното съдействие на R34Bar!

Нашата разходка из опита и мислите на успешните мъже в историята на България не би била възможна без подкрепата и съдействието на Johnnie Walker, Vivacom и "Дейзи Тех" АД

Домакин на гала вечерята He`s The Man бе Къщата с часовника, а разговорите се проведоха с любезното съдействие на R34Bar!

Благодарим!

Снимка: Тед Георгиев/Dir.bg