Севернокорейското Върховно народно събрание гласува решение за прекратяване на всички споразумения, сключени с Южна Корея, за поощряване на икономическото сътрудничество, съобщи официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Това се случва в условията на продължаващото стремително влошаване на отношенията между двете Кореи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Събранието, което предприема официални стъпки да претвори в законодателни решения на директивите на управляващата Корейска трудова партия, гласува и за отмяна на законите, уреждащи икономическите отношения със Сеул, включително на специалния закон за работата на съвместния проект за развитие на туристическия регион Къмгансан.

Туристическите обиколки в живописната планинска област, намираща се в югоизточната част на Северна Корея, недалеч от границата с Юга, бяха един от символите на икономическото сътрудничество между двете Кореи, започнало в началото на новия век в резултат на разведряването, което тогава беше настъпило в двустранните отношения. Отварянето на достъпа до природната забележителност привлече близо 2 милиона южнокорейски туристи.

През 2008 г. проектът беше замразен, след като заблудил се южнокорейски турист попадна в зона със закрит достъп и беше застрелян от севернокорейската охрана.

Миналата година Северна Корея обяви, че смята Южна Корея за враг и отмени военно споразумение, сключено през 2018 г., което имаше за цел да намали напрежението по военната граница, установена с примирието, сложило край на бойните действия по време на Корейската война (1950 - 1953).

Отделно от това КЦТА съобщи, че лидерът Ким Чен-ун е посетил заводи за производство на потребителски стоки и храни и е дал препоръки за модернизиране на тези обекти като част от изпълнението на нова политика за регионално развитие.