Южна Корея разширява от 28 април списъка на стоките, които подлежат на строг контрол от страна на властите при износ за Русия и Беларус, съобщи министерството на търговия и промишлеността, цитирано от агенция Йонхап и ТАСС.

В списъка влизат нови 57 продукти и той вече наброява 798 артикула. Министерството посочва, че разрешение ще е необходимо при износ на "стоки, които не са стратегически, но могат да се използват при производството на въоръжение". Забранените стоки са свързани с производството на полупроводници и сателити, химическата, автомобилната и машиностроителната промишленост, квантовите компютри. Всяка заявка за износ на такива стоки ще се разглежда поотделно, посочват от ведомството и допълват, че ще се следи стоки от списъка да не стигат до Русия и Беларус през трети страни.

Същевременно Южна Корея върна Япония в т. нар. "бял списък" на доверените търговски партньори на страната, от който я извади преди три години, съобщава агенция Киодо. По силата на това решение износът за Япония ще бъде улеснен, а компаниите, изнасящи артикули със стратегическо предназначение за Страната на изгряващото слънце, ще се радват на по-бързи и лесни проверки. В южнокорейския "бял списък" фигурират 29 страни, сред които САЩ, Франция и Великобритания.

Япония и Южна Корея си наложиха взаимно търговски рестрикции през 2019 г., след като Върховният съд на Южна Корея отсъди, че две японски компании трябва да изплатят компенсации за ползването на робски труд в страната по време на окупацията на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г., добавя БТА.

Двете страни започнаха да затоплят отношенията си миналия месец, след като Южна Корея реши да обезщети жертвите, без да иска това от Япония.

Токио засега не съобщава кога ще върне Сеул в своя "бял списък" на доверените търговски партньори, но в Южна Корея са наясно, че процедурата в Япония при промяна на закони е бавна и трудна.

Двете страни започват днес нов кръг търговски преговори в Токио на ниво директори на дирекции в съответните министерства. Миналия месец Япония вдигна ограниченията за износ в Южна Корея на три материала, които са от ключово значение за производството на полупроводници и дисплеи. Забраната беше в сила именно от 2019 г.