Южна Корея ще затегне контрола върху износа за Русия и Беларус, като разшири списъка със стоки, подлежащи на експортни ограничения, включително багери, акумулатори и по-големи превозни средства, съобщиха официални лица, цитирани от Йонхап и БТА.

В рамките на преразглеждането на разпоредбите за търговия със стратегически стоки Сеул добавя още 682 артикула, отнасящи се до тежко строително оборудване, акумулаторни батерии, самолетни компоненти, машини и други вещи, към списъка с артикули, които е забранено да се изпращат в Русия и Беларус според министерството на търговията, промишлеността и енергетиката.

Новият регламент ще увеличи общия брой на стоките в списъка до 1159. Очаква се мерките да влязат в сила в началото на 2024 г. след провеждане на съответните административни процедури и издаване на правителствени указания за износителите.

Този ход е предприет, тъй като има голяма вероятност тези изделия да бъдат използвани за военни цели, въпреки че не са класифицирани като стратегически изделия съгласно схемата за контрол на износа на Южна Корея, отбелязва Йонхап.