Историческият първи полет от Израел до ОАЕ премина директно над Саудитска Арабия, гласи заглавието на "Индипендънт".

Западни издания коментират първия директен полет между Израел и ОАЕ. Във вчерашното пътуване се включиха две високопоставени делегации от САЩ и Израел. Американската делегация се оглавяваше от старши съветника на президента Доналд Тръмп и негов зет Джаред Къшнър, който приветства първия полет между двете страни.

Прелитането над Саудитска Арабия също се случва за пръв път в историята и е знак, че кралството най-малкото не възразява срещу решението на емирствата, отбелязва друго британско издание - "Гардиън". Споразумението прави ОАЕ третата арабска страна с пълноценни отношения с Израел след Египет и Йордания, но с тази разлика, че еврейската държава никога не е воювала с ОАЕ и за това се надява тези двустранни отношения да бъдат доста по-топли.

"Гардиън" определя осъществяването на този полет като първите плодове, които дава уреденото с посредничеството на САЩ споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и ОАЕ.

"Индипендънт" отбелязва, че на самолета на авиокомпания "Ел Ал" "Боинг 737" е била изписана думата "мир" на арабски, английски и иврит, и коментира, че този полет е творил история и е знак за успокояване на напрежението в Близкия изток.

Вестникът допълва, че Доналд Тръмп е обявил споразумението между Израел и ОАЕ за свой външнополитически успех, а палестинските групировки са го нарекли "нож в гърба".

"Вашингтон пост" отбелязва, че въпреки царящата възторжена атмосфера около полета, към момента на кацането на самолета на международното летище в Абу Даби вече е бил излязъл отново на дневен ред един от най-проблемните въпроси: потенциалната продажба на американски изтребители Ф-35 на ОАЕ.

Израел е единствената страна в региона, която разполага с такива самолети, които са и най-модерните в американския арсенал. В общественото пространство изтече информация след дипломатическия пробив, че Вашингтон може и да ги направи достъпни за държавата от Залива, което предизвика бурни реакции в израелските кръгове в сферата на сигурността.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е казвал, че Израел е против продажбата, защото според еврейската държава това би било заплашило военното преимущество, с което тя разполага в традиционно враждебния регион, в който се намира. Поддържането на това военно преимущество е стратегическа политика, ясно и недвусмислено подкрепена с американско въоръжение за милиарди.

"Ню Йорк таймс" коментира, че осъщественият вчера полет носи надеждата за по-близки отношения между Израел и арабския свят.

Изданието отбелязва, че срещите на официалните делегации в емирствата са останали в сянката на зрелището, което е представлявало кацането на първия израелски самолет на пистата в Абу Даби.

Макар и посещението да е в ОАЕ, посланието от него както на израелските, така и на американските официални лица в значителна степен беше насочено към палестинците, изтъква "Ню Йорк таймс".

Израелският полет до ОАЕ бележи нова дипломатическа ера, пише в заглавие "Уолстрийт джърнъл".

Изданието отбелязва, че целта на израелската и американската делегация е била да проправят пътя за по-открити и по-необременени отношения между Израел и ОАЕ,

Вестникът посочва, че досега израелците, които са искали да пътуват до емирствата, обикновено е трябвало да го правят през Йордания или Турция. Обажданията до Израел не бяха възможни, а израелските страници в интернет се блокираха в богатата страна от Залива. Повечето израелци, които имаха делови отношения с емирствата, предимно от компаниите от сферата на високите технологии и сигурността, влизаха в ОАЕ с не-израелски паспорти, тъй като всички бизнес контакти бяха ограничени и неофициални поради задължителната секретност и се подпомагаха от трети страни.

Но дори още преди да са започнали редовните полети между двете страни, някои израелски туроператори вече се готвят да предложат бизнес и туристически пакети за израелците, които пътуват до емирствата.

Израелският бизнес се стреми към нова глава в търговията с ОАЕ след историческото споразумение, пише "Файненшъл таймс".

Изданието прогнозира, че въпреки вчерашния първи пътнически полет между двете страни напредъкът в двустранните отношения се очаква да бъде бавен.