Компания от Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключи споразумение за сътрудничество с израелска фирма. Това е първата такава сделка, откакто по-рано тази седмица двете страни се споразумяха да установят пълни дипломатически отношения, предаде ДПА.

Компанията АПЕКС Нешънъл инвестмънт (APEX National Investment), чиято централа е в ОАЕ, се е договорила с израелската ТераГруп (TeraGroup) да развиват научните изследвания върху новия коронавирус, информира държавната агенция ВАМ.

Споразумението е подписано в Абу Даби от ръководителя на АПЕКС Халифа Юсеф Хури и от главния изпълнителен директор на ТераГруп Орен Садив.

Щастливи сме от това сътрудничество с ТераГруп, което се приема за първия бизнес, поставящ началото на търговски, икономически и ефективни партньорства между секторите на Емирствата и Израел, коментира шефът на АПЕКС.

Сделката ще бъде от полза за всички в икономически план, особено при тези извънредни обстоятелства с разпространението на новия коронавирус, допълва директорът на ТераГруп.

След като ОАЕ и Израел постигнаха споразумение за установяване на дипломатически отношения започнаха да работят и телефонните връзки между двете държави. Журналисти на АП в Ерусалим и Дубай можаха да разговарят днес както по стационарни, така и по мобилни телефони.

Официални представители на двете страни засега не са обявили формално, че телефонните връзки между Израел и ОАЕ вече са факт.

В четвъртък Израел и ОАЕ съобщиха, че ще установят пълни дипломатически отношения в постигнато с посредничеството на САЩ споразумение, в което се иска от Израел да прекрати спорния си план за анексиране на райони от Западния бряг.

Историческото споразумение е голяма външнополитическа победа за борещия се за преизбиране президент Доналд Тръмп и отразява промяна в Близкия изток, в който тревогите от общия враг Иран вземат превес над традиционната арабска подкрепа за палестинците, отбелязва АП.