Дъщерното дружество за управление на активи на "Дойче банк" (Deutsche Bank) - Де Ве Ес (DWS) отново е било обискирано от германски следователи във връзка с обвинения в т. нар. "грийнуошинг". Прокуратурата във Франкфурт съобщи, че разследването е насочено срещу бивш ръководител на Де Ве Ес и неидентифицирани служители на компанията, информира ДПА, цитирана от БТА. От 16 януари германската федерална полиция и прокурори извършват обиски в офиси на Де Ве Ес. 

"Грийнуошингът" е термин, който описва практиките на някои фирми да представят своите продукти или услуги за "екологични" или "щадящи околната среда", когато всъщност те не са такива. Компаниите привличат трилиони долари под формата на инвестиции, изтъквайки неоснователно своята "екологична и социална отговорност" (ESG) в подкрепа на обществения интерес.

"Сътрудничихме открито и прозрачно с всички власти в Германия и в чужбина от самото начало на разследването", заяви говорител на компанията. Де Ве Ес е разгледала и предоставила общо около 3 милиона документа на следователите.

Първоначално обиски във връзка с обвиненията бяха извършени през 2022 г.  на 31 май с.г. германските власти влязоха в  помещенията на "Дойче банк" и Де Ве Ес във Франкфурт в рамките на разследване за измама с инвестиции, маркирани като "зелени" и "устойчиви", каквито в действителност не са били.

Всъщност проверката за "грийнуошинг" в "Дойче банк" и нейното поделение тръгна още в началото на 2022 г.

През юни 2022 г. същата година изпълнителният директор на Де Ве Е Асока Ворман беше заменен на поста от Щефан Хупс, който дойде от "Дойче банк", където оглавяваше отдела за корпоративни клиенти. Тогава банката не посочи причини за кадровата промяна.

Разследването срещу служители на "Дойче банк" и на Де Ве Ес за инвестиционна измама започна след информации в медиите и изявления на разобличителка пред американските власти през 2022 г. Разкритията направи бившата ръководителка в отдела за устойчиво развитие в Де Ве Ес Дезире Фикслер, която обвини мениджърското дружество, че е раздуло обема на инвестициите, отговарящи на критериите ESG.

В много страни по света се появяват все повече инициативи за борба с "грийнуошинг" или "екопране на активи", изразяващо се в прекалена и дори лъжлива реклама на предприятия за инициативи в сферата на борбата с глобалното затопляне.

"Случаите на т.нар. "грийнуошинг" предизвикват все по-голяма загриженост в сектора на финансовите услуги", предупредиха в съвместно изявление в средата на 2023 г. Европейския банков орган (EBA), Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) и Комисията за надзор над борсите и ценните книжа (ESMA).

Европейският банков орган отбеляза тогава, че някои банки в страните от ЕС все по-често са обвинявани в прилагането на "грийнуошинг", тъй като се представят в публичното пространство за ориентирани към устойчивото развитие, а същевременно прилагат практики, които може да бъдат определени като несъвместими с подобен имидж.

На 26 юни 2023 г. бяха публикувани глобални правила, чиято цел е да помогнат на регулаторните институции да се справят с практиките на "грийнуошинг". Според тях компаниите ще бъдат подложени на по-голям натиск да разкриват как изменението на климата се отразява на техния бизнес.

Новите правила бяха изготвени от Съвета по международни стандарти за устойчивост (Ай Ес Ес Би - ISSB), чието създаване беше обявено на Конференцията на ООН за климата (КОП 26) в Глазгоу, която се проведе през есента на 2021 г. Новите стандарти бяха подкрепени от групата на най-големите икономики в света (Г-20).

Отделните държави сами ще решават дали да изискват от фирмите, които са регистрирани на тяхна територия, да се съобразяват с новите правила, обяви председателят на Съвета по международни стандарти за устойчивост Еманюел Фабер.

Стандартите бяха определени въз основа на правилата, изготвени от Работната група относно оповестяването на финансова информация във връзка с климата (Ти Си Еф Ди - TCFD), създадена под егидата на Г-20. 

Великобритания беше първата страна сред водещите световни икономики, която задължи компаниите, които са емитирали акции на фондовата борса, да разкриват финансова информация в съответствие с правилата.

В този контекст американският финансов регулатор, Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ - SEC), вече представи инициатива за засилване на задълженията за прозрачност на финансовите консултанти и мениджъри на активи по отношение на инвестиции, отговарящи на критерии за устойчивост.