Австралийският корпоративен регулатор глоби енергийна компания за "грийнуошинг" (наричано още "екопране на активи"), т .нар. фалшиви претенции, че дадени инвестиции са екологични (с други думи подвеждаща информация, че даден продукт е "еко" или "зелен"), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Глобата е първата по рода си, налагана от регулатора.

Потърпевшата компания е "Тлу енерджи" (Tlou Energy), а глобата от 53 280 австралийски долара (34 600 американски) е наложена заради твърдения на компанията, че произведеното от електричество е въглеродно неутрално и че подготвян газов проект ще бъде "ниско емисионен".

От "Тлу енерджи" контрираха, че не са нарушили никакви правила, но се съгласиха да платят глобата.

Британският орган за финансов надзор предложи преди два дни от 2023 г. да се въведат нови правила, за да се сложи край на маменето на потребителите с "грийнуошинг" или с преувеличени твърдения относно щадящи околната среда инвестиции, предаде Ройтерс.

Трилиони долари се изливат в инвестиции, шумно рекламиращи благоприятното им влияние за опазването на околната среда, социалните политики и корпоративното управление, без обаче тези компоненти на ESG програмата да са ясно дефинирани.

"Грийнуошингът заблуждава потребители и подкопава доверието в ESG продуктите. Потребителите трябва да са уверени, че, когато един продукт е представен като устойчив, то той наистина е такъв", заяви Сейша Садан, директор за околната среда, социалните въпроси и управлението в Органа за финансово поведение. "Това поставя Великобритания в предните редици на устойчивото инвестиране в глобален план."

Британският регулатор предлага пакет от мерки, включващи "етикети за устойчивост" за инвестиционни продукти и ограничения за начина, по който термини като "зелен" или устойчив могат да бъдат използвани. Органът предлага и и по-общо правило срещу грийнуошинга, което да обхваща и търговията с продуктите.

В Германия по рано през годината избухна скандал в най-голямата банка - "Дойче банк" (Deutsche Bank), Властите обискираха на 31 май помещенията на нейния филиал за управление на активи Де Ве Ес (DWS) във Франкфурт в рамките на разследване за измама с инвестиции, продавани като "зелени" и "устойчиви", каквито в действителност не са били. Последва смяна на директора на филиала.

В много страни по света се появяват все повече инициативи за борба с "грийнуошинг" или "екопране на активи", изразяващо се в прекалена и дори .

Американският финансов регулатор, Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ - SEC), представи наскоро инициатива за засилване на задълженията за прозрачност на финансовите консултанти и мениджъри на активи по отношение на инвестиции, отговарящи на критерии за устойчивост.