Русия днес официално откри първия си автомобилен мост през река Амур с Китай, построен по протежението на река Амур между Благовещенск и китайски град Хейхе, съобщи ТАСС. Връзката между участниците, тържествената церемония на откриването в Пекин и Москва беше обезпечена с видеовръзка.

"Сигурен съм, че този мост ще се превърне във визитна картичка за градовете Благовешченск и Хейхъ", каза на церемонията по откриването на моста Василий Орлов, губернатор на Амурска област в Далечния изток на Русия, цитиран от агенция "Интерфакс".

На фона на руската инвазия в Украйна и напрежението със Запада мостът с Китай получава голяма символична важност.

"Предвид важността на този мост говорим всеки ден за завоя на Русия на Изток, но не можем да позволим на този завой да остане само на думи", каза руският вицепремиер и президентски пратеник за Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев, който взе участие в церемонията по откриване чрез видеовръзка от Москва.

Строителството на моста започна през 2016 г., хиляди хора участва в строителството, работи се денонощно както от китайска, така и от руска страна, посочи ощеТрутнев и подчерта важността на изграждането на инфраструктурни връзки с Китай, от една страна, чрез разширяване на жп мрежата, но също и чрез мостове.

Новият пътен мост има две платна за движение и е с дължина над един километър. Стойността му е близо 19 млрд. рубли (около 300 млн. евро), от които 14 млрд. рубли са инвестирани от руска страна, посочва Франс прес.

В петък първите камиони преминаха през трансграничния мост между Русия и Китай през ГКПП Кани-Курган-Хейхе - осем руски камиона от автопарка на Газпром Хелий Сервиз, използващи екологично гориво - втечнен природен газ отпътуваха за Китай. От китайска страна влязоха и камиони, превозващи автомобилни гуми и компоненти за електрическо оборудване.

Според министъра на транспорта на Руската федерация Виталий Савелиев въвеждането в експлоатация на съоръжението ще увеличи търговията с Китай до 1 милион тона товари годишно.

"Мостът през Амур ще даде възможност за осигуряване на района с приоритетно развитие Приамурския край с необходимата инфраструктура, ще помогне за намаляване на транспортните разходи за бизнеса, ще даде възможност на съседните региони да намалят маршрута за износ и внос с повече от три пъти и ще стимулира развитието на съвместни инвестиционни проекти", каза той чрез видеоконферентната връзка.

Ху Чунхуа, вицепремиер на Държавния съвет на Китайската народна република, каза че отварянето на моста показва готовността на двете страни за задълбочаване на всестранното сътрудничество. "Китайската страна е готова съвместно с руската да използва възможностите за пускане на моста, непрекъснато да насърчава транспортните взаимовръзки, да предоставя по-добри логистични услуги за движение на персонал и да засили търговските отношения", каза Ху.

Трансграничният мост е изграден по уникален концесионен модел

На 5 юни 2016 г. в Харбин е подписано споразумение, според което мостът е построен за сметка на небюджетни източници. Страните създадоха съвместна руско-китайска концесионна компания, чиито концесионери бяха правителството на Амурска област и народното правителство на провинция Хейлундзян. Според експерти средствата, вложени в строителството, ще се изплатят за 16 години. След приключването на проекта граничният пункт стана собственост на Амурска област и провинция Хейлундзян с разграничаване на собствеността по руско-китайската граница.

Строителството на моста започна на 24 декември 2016 г., извършено е паралелно както от руски, така и от китайски специалисти. Дължината на моста е 1080 м, руската и китайската страна са изградили точно половината, всяка по 540 м. Части са изградени синхронно от двете страни, скачването им е извършено на 31 май 2019 г. Общата дължина на моста е 20 км. Това включва 6 км път в Китай и 13 км пътища за достъп в Русия.

От руска страна в работата са участвали 960 души, мостът е построен от руски материали: от опори до хардуер.

Това е вторият трансграничен мост в Далечния изток. Строителството на първия, който е железопътен и свързва Нижнеленинское и Тонгдзян (КНР), приключи на 27 април 2022 г. Мостът е предназначен за алтернативно преминаване на влакове по железопътната линия с коловоз от два стандарта: ширина 1520 мм за руски подвижен състав и 1435 мм за китайски.