В понеделник северно от Париж ще бъде открито най-голямото международно оръжейно изложение "Юросатори", предаде АФП.

То ще бъде проведено в контекста на нарастването на разходите за отбрана, провокирано от войната в Украйна.

Изложението ще бъде открито от френския министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню и ще продължи до 17 юни. Това ще бъде първото подобно изложение от четири години, тъй като изданието му през 2020 г. бе отменено заради пандемията.

Завръщането на войната в Европа и последиците от климатичните изменения и от дигиталната революция промени ситуацията за държавите и за оръжейната индустрия, заяви Шарл Бодуен, ръководител на изложението.

Средствата, които се отделят за отбрана, през миналата година за първи преминаха бариерата от 2000 милиарда долара и достигнаха 2113 милиарда долара, съобщи Международният институт за изследване на мира. Очаква се войната в Украйна да засили тенденцията за харчене на повече средства за отбрана, тъй като много страни в Европа вече изразиха намерението си да се превъоръжат.

В изложението ще вземат участие 1700 производители и иноватори от 62 страни.

Производителите на оръжие печелят от конфликта в Украйна, но има и рискове, съобщава "Скайнюз".

Страните от НАТО изпратиха на Украйна военно оборудване за милиарди, а Европа иска да похарчи още 200 милиарда евро за отбрана. Експертите твърдят, че това, в съчетание с ролята на конфликта за увеличаване на военните разходи, ще доведе до неочаквани приходи за западните производители на оръжие - но има и рискове.

Специалистите от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) твърдят, че повечето от оръжията отиват в Украйна от стари военни запаси, които Западът е започнал да попълва с нови оръжия.

Най-голяма полза от това ще имат американските производители на военна продукция, като Raytheon, Lockheed Martin и Northrop Grumman. Те вече получават договори за попълване на арсеналите не само на САЩ, но и на съюзническите държави.

Например за "Стингър", те са предадени на Украйна освен от САЩ и от правителствата на Дания, Италия, Латвия, Литва и Нидерландия. Raytheon вече е получила договор на стойност 625 млн. долара за снабдяването им.

Добри новини за Lockheed Martin дойдоха от плана на САЩ да предоставят на Украйна четири високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) M142. Компанията произвежда и ракетните установки с голям обсег на действие M270, които се изпращат от Обединеното кралство.

В Европа от войната в Украйна най-облагодетелствани са британската компания BAE Systems и френската Thales.

Британската BAE Systems произвежда почти всички боеприпаси за малки оръжия в Обединеното кралство и ще замени 400 000 патрона, изпратени в Украйна.

Компанията произвежда и снарядите за 155-милиметровите гаубици, изпратени от САЩ, както и противотанковите управляеми ракети MILAN, предоставени от Франция и Италия, които се произвеждат в съвместно предприятие с Airbus и Leonardo.

Друга ключова част от оборудването, произведена от BAE Systems, която има заводи в Обединеното кралство, е бронираната машина Stormer. Обединеното кралство предоставя на Украйна "ограничен брой" от тях. Те са оборудвани със зенитни ракети Starstreak, които се произвеждат във Великобритания от френската компания Thales.

Thales произвежда и лекото противотанково оръжие от ново поколение (NLAW) - ракетен комплекс, изстрелван от рамо, който е възхваляван заради успеха си при взривяването на руски танкове. Обединеното кралство предостави на Украйна повече от 5000 такива оръжия.