Споразумението за кохезионния фонд е политически и технически готово, ще бъде подписано в следващите няколко дни. Размерът му е 22 млрд. лв. Това каза премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет, след срещата си с европейския комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Двамата са обсъдили параметрите на предстоящото сключване на Споразумение за партньорство на Република България за периода 2021-2027 г., в което са заложени използването на европейските фондове за периода 1 януари 2021 г. - 31 декември 2027 г.

Средствата от Кохезионния фонд са в размер на 22 милиарда лева.

Заедно с българските власти финализирахме споразумението за партньорство за бъдещите кохезионни инвестиции и новата серия програми - 11 млрд. евро за периода 2021 - 2027 г.", отбеляза Ферейра.

"Това е съвместен продукт, разработен от всички партньори. Заедно ние ще направим така, че той да работи, като се концентрираме върху няколко основни приоритета. На първо място е модернизирането на икономиката и цифровизацията. Споразумението за партньорство включва подкрепа за иновативни компании. Вторият приоритет е зеленият преход. Важно е, че има преобразуване на икономиката, за да се намали зависимостта от въглерод в ежедневието", уточни еврокомисарят.

Елиза Ферейра посочи още, че кохезионната политика е основен лост за оказване на помощ на държавите членки, а България е доверен партньор в постигането на общите приоритети на Европейския съюз.

"Едновременно с това говорихме и за Фонда за справедлив преход, който е с размер от 2,6 млрд. лв., които трябва да бъдат изцяло разписани и подготвени до края на годината, за да можем да ги усвоим, започвайки още тази година", отбеляза премиерът Петков. 

"За да може България да успее да ги усвои, трябва да имаме стабилно правителството, което има ясна стратегия и работи с Европейската комисия", каза още българският премиер.

Оперативните програми детайлизират Споразумението за партньорство и представляват подробни планове, в които страните членки на ЕС определят как ще бъдат изразходвани средствата от структурните и кохезионния фондове по време на програмния период. През периода 2021-2027 г. България планира 10 програми.

"Виждам какъв напредък е постигнат след присъединяването на България към ЕС и много се радвам да видя резултати, които са последица от подкрепата на Съюза. С годините Кохезионният фонд, регионалният фонд и социалният фонд са ключов инструмент и доверен партньор на България, за да може тя да догони останалите страни членки с общи инвестиции около 15 млрд. евро", заяви от своя страна комисар Ферейра.

През последните 14 години България е доверен партньор в постигането на общи европейски приоритети, подчерта тя.