Общо 56 млн. души по света притежават активи за над 1 млн. долара. Броят на милионерите в следващите години ще продължи да расте, като се очаква те да се увеличат до 87.5 млн. души в края на 2026 г.

Искате ли да знаете как инвестират милионерите? Кои са най-популярните класове активи, в които те влагат спестяванията си?

Dir.bg ще ви представи осем от най-популярните инвестиции на богатите хора по света:

Собствен бизнес

Част от парите на милионерите са инвестирани в собствени бизнеси. Те могат да са както създадени от нулата, така и закупени на по-късен етап на развитието им. Богатите хора печелят, развивайки тези бизнеси, разпределяйки си част от печалбите и увеличавайки стойността им. В подходящ момент те могат и да излязат от бизнеса, но на точно определена от тях цена.

Имоти

Смята се, че 90% от милионерите по света имат вложения в имоти. В дългосрочен план това им носи, както доход от отдаването на жилищата под наем, така и увеличаване на стойността им и данъчни облекчения. 

Акции

Милионерите инвестират част от парите си на фондовите борси, както в Европа, така и в Азия и САЩ. За това те ползват професионалисти в бранша, които имат за цел да им създадат портфолио, което би отговаряло на нивата на риск, които са склонни да поемат. Сред вложенията им са, както най-големите компании в света, така и по-малко известни, но перспективни бизнеси.

Взаимни фондове и борсово-търгувани фондове

Защо да се опитвате да постигнете по-добра доходност, спирайки се на точно определени акции, като може да вложите пари във взаимни фондове или ETF-и (борсово-търгувани фондове). Те предлагат по-добра диверсификация на парите ви и често носят по-добра доходност от акциите на отделна компания. 

Злато

Златото, както и останалите метали и суровини заемат една малка част от вложенията на милионерите. Те по-скоро служат като хеджиращ инструмент за евентуални неблагоприятни тенденции в икономиката.

Криптовалути

Не малка част от богаташите по света бяха в основата на възходящите движения при криптовалутите в последните години. Да, инвестициите им се стопиха наполовина през 2022 г., но настоящата 2023 г. е сред най-успешните. 

Други активи

Наричат ги алтернативни или екзотични инвестиции. Сред тях са вино, уиски, произведения на изкуството, коли и часовници. Знаете ли, че според скорошно проучване кошница от най-популярните часовници в света е постигнала по-добра доходност от възвръщаемостта на фондовите пазари в САЩ?

Кеш

Свободните парични средства заемат между 10 и 20% от активите на богатите хора. С това те винаги имат средства на разположение, при положение че пред тях се открие много добра инвестиционна възможност.

А вие как инвестирате парите си?