Деловата активност в еврозоната се сви и през януари - за осми пореден месец, но с по-слаб темп, отколкото през декември 2023 г. Това се посочва в предварителния индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), публикуван днес от "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) и цитиран от световните агенции.

Подобрението на производствените перспективи беше частично компенсирано от по-рязък спад в доминиращия в еврозоната сектор на услугите.

Композитният индекс, изчислен на базата на проучване сред компании, е нараснал до 47,9 пункта спрямо 47,6 пункта през декември, което е най-високото му равнище от шест месеца. Но за осми месец е под нивото от 50 пункта, което разделя растежа от свиването.

Промишлената активност в еврозоната обаче е нараснала през януари, като съответният PMI е достигнал до 46,6 пункта в сравнение с 44,4 пункта през декември, надминавайки очакванията на анализаторите. Оценки сочеха, че индексът ще се повиши по-скромно - до 44,8 пункта през настоящия месец.

Индексът на PMI в услугите обаче падна до тримесечно дъно от 48,4 при 48,8 през декември.

Днешните данни потвърждават нашето мнение, че икономическата слабост в еврозоната ще продължи по-дълго от очакваното от мнозинството икономисти и ЕЦБ, каза Кристоф Вайл от Комерцбанк (Commerzbank), цитиран от Ройтерс.

Германия и Франция, най-големите икономики на валутния съюз от 20 държави, отбелязаха подобрение в PMI в производството, но влошаване при услугите.

Германия

В Германия индексът през януари се свива за седми пореден месец, което дава пореден тревожен сигнал за слабост на най-голямата европейска икономика, отбеляза ДПА, цитирана от БТА. Композитният индекс отчита ниво от 47,1 пункта за януари при 47,4 пункта през декември. Очакваше се повишение до 47,8 пункта. Януарското ниво на индекса дава сигнал за най-бързото негативно развитие от октомври миналата година.

Намаляването на производствената продукция се е забавило до най-умерения темп от осем месеца, но бизнес активността при услугите отчита най-резкия спад от пет месеца.

Индексът на мениджърите по доставките за услугите се е понижил до 47,6 пункта спрямо 49,3 пункта през декември въпреки очакванията за ниво от 49,5 пункта.

Индексът за заводското производство отчита 45,4 пункта - най-високото равнище от близо една година, спрямо 43,3 пункта през последния месец на 2023 година.

Инфлационни очаквания

Предприятията в еврозоната са в затруднение, засегнати от инфлационното въздействие на напрежението в Червено море.

Европейският съюз е изправен пред риск от скок на потребителските цени и забавяне на растежа поради тези смущения, въпреки че все още не е усетил икономическо въздействие, каза във вторник заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

"Инфлационният натиск все още е доста висок. Това ще бъде проблем за политиците в ЕЦБ, които са силно фокусирани върху инфлацията в услугите като показател за вътрешния ценови натиск", каза Брадли Сондърс от "Кепитал икономикс" (Capital Economics), цитиран от Ройтерс.

Въпреки това оптимизмът за предстоящата година надделява и индексът на бизнес очакванията скочи до 59,8.