Европейският съюз е изправен пред риск от скок на цените и забавяне на икономическия растеж заради нарушеното корабоплаване през Червено море. Произтичащите от ситуацията негативни ефекти обаче все още не са повлияли на икономиката на ЕС, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Трафикът през Червено море е намалял с 22 процента само за месец. Очаква се морския трафик през Червено море да продължи да се свива, тъй като компаниите за превози пренасочват корабите си около най-южната точка на африканския континент - нос Добра надежда, каза още Домбровскис, добавяйки, че ЕК следи ситуацията много внимателно.

"Досега не е имало видимо въздействие върху цените на енергията и по-общо въздействие върху цените на стоките. Но вече виждаме въздействие върху цените на транспорта, които са се увеличили", каза Домбровскис пред репортери след заседание на министрите на търговията от ЕС, на което беше повдигнат въпросът.

"Разбира се, това е рисков фактор", предупреди зам.-председателят на ЕК, цитиран от БТА.

По думите му "по-широкото икономическо въздействие върху потребителските цени и икономиката на ЕС като цяло ще зависи до голяма степен от продължителността на тази криза".

"Необходими са бързи действия", заключи Домбровскис.

Европейската комисия ще актуализира икономическите си прогнози през февруари, като е възможно да се наложи да калкулира в прогнозата си и смущенията в Червено море, каза още той.

Нидерландският министърът на външната търговия и сътрудничеството Джефри ван Леуен съобщи, че транспортните разходи за превози по маршрута Шанхай-Ротердам, минаващ през Суецкия канал, до който се стига през Червено море, в някои случаи са се повишили с 200 процента, след като започнаха атаките по търговски кораби.

"Това очевидно ще подхрани инфлацията. (...) а това е последното, от което се нуждаем", каза той.

Йеменските бунтовници хуси продължават да атакуват кораби в знак на подкрепа на палестинците в ивицата Газа на фона на сухопътната офанзива на Израел. Вчера силите на САЩ и Великобритания нанесоха нови удари по осем различни цели на хусите в Йемен.