Големият магазин Прентан (Printemps) на булевард "Осман" в Париж, затворен от средата на март заради епидемията от коронавируса, успя да отвори врати вчера за клиенти с маски, предаде Франс прес.

Опашка се образува преди отварянето на магазина, предвидено за 11:00 часа (12:00 часа българско време) и голям брой клиенти дойдоха на това представително място в девети район на Париж. Магазинът беше затворен два месеца.

През предишните дни служителите на Прентан подготвиха магазина, за да да посрещне клиентите, спазвайки предпазните мерки за здравна безопасност. Бяха поставени означения със стрелки, които да показват как да се придвижват клиентите, раздаваше се хидроалкохолен гел и бяха поставени информационни табели.

Време беше да отворим, каза пред АФП директорът на магазина Пиер Пелре. Трябва да трупаме оборот, тъй като от налагането на карантината, тоест от 15 март, той е нулев, а постоянните разходи си остават, коментира той.

Според него е почти сигурно, че посещаемостта няма да е като обичайната, най-вече заради липсата на чуждестранни клиенти. Прентан Осман (Printemps Haussmann) обикновено посреща над 20 милиона посетители годишно.

Полицейският префект на Париж забрани на търговския център, както и на много други магазини във френската столица, да отварят отново, прилагайки правителствено решение. То забранява отварянето на обекти с по-голяма площ от 40 000 квадратни метра в Ил-дьо-Франс заради постоянни рискове за здравето.

Парижкият административен съд обаче отмени това решение, а Прентан пледира, че посреща клиентите на няколко различни пространства, като никое от тях не надвишава 40 000 квадратни метра.

Отварянето на Прентан би могло да повлече крак и за съседната Галери Лафайет (Galeries Lafayette), друг голям търговски център в Париж, който потвърди пред АФП, че също е завел иск, за да може отново да отвори врати