Европейската комисия изглежда действа смело, с популистки размах спрямо финансирането на плана си за възстановяване на европейската икономика, предлагайки големите компании да бъдат обложени с данък, който да донесе 10 милиарда евро приходи.

Еврокомисията обаче се затруднява да обясни как ще работи подобен данък или как е стигнала до посочената цифра, пише "Политико".

Представителите на ЕК изглежда дори не са сигурни как да се казва планираният налог, отбелязва изданието.

Брюксел възлага на този данък потенциално важна роля - да помогне на ЕС да изплати 750-те милиарда евро, които Еврокомисията планира да заеме от капиталовите пазари, за да финансира възстановяването на блока след пандемията.

Представители на дирекциите на ЕК, които обикновено биха участвали в разработването на подобно предложение, обаче заявяват, че знаят малко за предложения нов данък. За някои поне идеята звучи добре, а и по думите им бюджетният екип на Еврокомисията я подкрепя.

Идеята засега е компаниите, които имат (...) глобални приходи от над 750 млн. евро да допринесат за (...)ползите, които извличат от единния пазар на ЕС, посочи еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан пред медии вчера.

По думите му "скромен данък" за този достъп би могъл да носи около 10 млрд. евро годишно.

Хан все пак призна, че "сме едва в началото на процеса на обсъждания", а комисията е представила на европейските правителства списък с възможности за нови приходи.

Засега обаче не се съобщават подробности, а изглежда дори експерти от самата Еврокомисия се затрудняват да обяснят математиката зад размера на очакваните приходи, допълва "Политико"