Обсъждането на бюджета за София през 2020 г. започна днес. Проектът предвижда следващата година столицата да разполага с 1,7 млрд. лв. бюджет.

За образование са предвидени 486 млн. лв., за поддръжка на града - 296 млн. лв., а за изграждане на нови улици и булеварди ще бъдат изхарчени около 74 млн. лв. Отделени са средства и за закупуването на нови автобуси на градския транспорт, като превантивна мярка за борбата с мръсния въздух. Един от най-скъпите проекти е ремонтът на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис Трети", който струва 39 млн. лв. Ще последва и изграждане на линеен парк по бул. "Македония". 

Големите ремонти, които ще предприеме кметството през следващата година са разширението на бул. "Филип Кутев", нов участък на бул. "Тодор Каблешков", пробива на бул. "Петър Дертлиев", ремонта на Източна тангента от Ботевградско шосе до Северната тангента. Основен ремонт ще претърпят и улиците "Първа българска армия", "Кукуш", "Николай Коперник", "Атанас Узонов", "Народно хора". Реконсрукция ще продължат и по булевардите "Асен Йорданов" и "България".

213 млн.лв. ще бъдат вложени в третата линия на метрото и закупуването на тролеи, трамваи и електрически автобуси. "През 2020 завъшрваме два етапа от третата линия на метрото. Ще бъдат осигрени 38 трамвая, 30 тролея и 82 електрически автобуси, предвиждаме и актуализиране на разписанииетп на градския транспорт", каза Фандъкова. 37,6 млн.лв. ще бъдат директните инвестиции в екологията, като продължи възстановяването на Западен парк, където трябва да се изгради и нов вход откъм "Люлин". Северния парк, Заимов, парк "Дружба" също ще бъдат с нов облик. 61,4 млн. лв. ще вложи общината в изграждане на нови детски градини, ясли и училищни сгради.

Снимка: БТА

"Капиталовата програма да защитим повече работа в крайните квартали - квартални улици, паркинги, детски градини училища, да продължим подобряването на градския транспорт", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова и подчерта: "С Бюджет 2020 имаме да решим две задачи. Първата е да защитим повече средства за инвестиции в кварталите и подобряване на градския транспорт, както и инвестиции в екологията".

Тя уточни, че сред най-важните задачи е и тази "да осигурим средства за увеличаване на заплатите на медицинските сестри в здравните кабинети в детските градини и ясли, училища, на учителите и социалните работници, както и на работещите в общинските транспортни дружества и общинските театри".

Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков и кметът Йорданка Фандъкова

Снимка: БТА