Икономиката на Великобритания се сви с 0,3 на сто през последното, четвърто, тримесечие на 2023 г. на тримесечна база, навлизайки в рецесия през втората половина на 2023 г., след като БВП се сви  с 0,1 на сто и през третото тримесечие. Това показват официални данни на Службата за национална статистика (ONS), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Проучване на Ройтерс сред икономисти посочи спад от 0,1 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП) в периода от октомври до декември.

Темпът на отслабване на британската икономика през последното тримесечие на 2023 г. е най-големият след първото тримесечие на 2021 г. - по време на пандемията от COVID-19. Все пак централната банка "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) заяви, че очаква леко повишаване на БВП на страната през 2024 г.

"Бизнесът вече не си правеше никакви илюзии относно трудностите, пред които е изправен, и тази новина без съмнение ще бие като сигнална лампа за правителството", каза Алекс Вейч, директор по политиките и анализите в Британската търговска камара.

Финансовият министър Джереми Хънт видя "признаци, че британската икономика се завръща към растеж" и каза, че "трябва да се придържаме към плана - намаляване на данъците върху труда и бизнеса, за да изградим по-силна икономика".

Според публикации в медиите Хънт се опитва да ореже милиарди лири от плановете за публични разходи, за да финансира предизборните данъчни облекчения, при представянето на пролетния бюджет на 6 март.

През декември м.г. британската икономика е била надолу с 0,1 на сто на месечна база, след ръст от 0,2 на сто през ноември, добавят от ONS. Проучването на Ройтерс предполагаше малко по-голям спад - с 0,2 на сто. На годишна база през декември БВП на страната е бил без промяна спрямо предходния месец.

Производствените сектори, строителството и търговията на едро са се влошили най-рязко и са допринесли с най-много за намаляването на БВП.

Инфлацията в Обединеното кралство се задържа стабилно на 4% през януари, след като поевтиняването на храните компенсира поскъпването на енергията, съобщи АП, позовавайки се на официални данни от сряда, 14 февруари 2024 г. Повечето икономисти очакваха инфлацията да се повиши умерено до около 4,2%.

Службата за национална статистика съобщи, че месечният спад на цените на храните от 0,4% е първият от септември 2021 г.