Синдикатите няма да допуснат първите три дни от болничния да останат неплатени или да се поемат от НОИ. Такова бе предложението на работодателите по време на дискусия за фалшивите болнични, на която представители на двата синдиката не присъстваха.

Това означава началото на болничния да не се изплаща и да остава за сметка на работника. В повечето европейски държави не се плащат от 1 до 7 дни, поясниха работодателите.

Защо не се приемат исканията на бизнеса

"Нека си представим, ако един болен служител ходи на работа, колко повече ще струва на работодателя, когато той зарази всички останали служители, или да си представим ако едно дете, което е болно и ходи на детска градина и няма възможност да си остане в къщи, за да се излекува, как всички останали деца ще бъдат заразени. Това е напълно мракобесно предложение, с което ние няма как да се съгласим", коментира за програма "Хоризонт" на БНР Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Да се намали броят на дните болничен, които личните лекари могат да издават. Това предложи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на дискусията.

Предложенията на работодателите са социално неприемливи, смята министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той предложи "да се ограничи и съкрати периодът, в който личните лекари могат да издават един болничен лист".

"Сега той е до 14 дни непрекъснат. Мисля, че във времето назад е имало до 7 дни, както и общата продължителност, която личният лекар може да издава в рамките на една година - до 40 дни", коментира Петков.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов категорично възрази първите три дни да се изплащат от Осигурителния институт.

"Това би натоварило ресурса с близо 200 милиона лева допълнително, което ни затруднява. Може би трябва да се мисли във варианта за изчакване и изчаквателен период на влизане на болничните", отбеляза Иванов.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов предложи като първи вариант "за първите три дни болнични да се изплаща различна договорена сума". "Вторият вариант, който е - първите три дни с разрешение на работодателя. Заплатата му върви по начина, по който е вървяла дотогава".

Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични.

Какви са "загубите" на бизнеса

50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт.

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява, заяви по БНР Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

"От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове", категоричен е Иванов.

Според него нормативната уредба поощрява използването на тази възможност.. "При едно лице, което ползва болничен лист от 3 дни в един месец, и лице, което не ползва болничен в рамките на този месец, възнаграждението се намалява с 3%", отбеляза Иванов.

Той подчерта, че е налице занижен контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания: "Това се явява една златна среда за развиване на тази дребна корупционна практика".

Васил Велев: Това е кражба

"С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник", мотивира се председателят на асоциацията Васил Велев и подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно.

"Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си", допълни Велев.