Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ, след извършена проверка, бе установено, че от общия микс на количествата природен газ, дружеството "Булгаргаз" е реализирало излишните количества, които обичайно се дължат на по-ниското потребление през почивните дни, на държавната борса "Газов Хъб Балкан". Изнесената информация за продадените от "Булгаргаз" количества природен газ категорично не отговаря на действително продадените, които за посочения период са 37 000 MWh. Това заявяват в позиция от "Булгаргаз".

Отговорът на фирмата идва, след като днес по-рано Румен Овчаров и Румен Петков обявиха, че дружеството е продало газ в Румъния.

Пред bTV Овчаров обяви, че дружеството е изтъргувало 60 хиляди мегават часа природен газ на съседната ни държава, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди.

Малко преди това пред БНТ Румен Петков също заяви, че "страната ни е "харизала" вчера на Румъния 60 000 мегавата за уикенда - нещо, което старото ръководство не е правило с месеци". Той също обяви, че сделките са траели по 3 секунди.

"Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия СД на "Булгаргаз". При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която "Булгаргаз" би получил в случай на положителен дисбаланс към "Булгартрансгаз", поради неосвобождаване на излишните количества", се казва още в позицията на "Булгаргаз".

"Предвид финансовото състояние, наследено от бившето ръководство на дружеството, изразяващо се в недостиг на средства, възстановяването на нарушения паричен поток е от огромно значение за дейността на дружеството, свързана със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната", заявяват още в позицията си от дружеството.

"Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството, като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ", се казва още в позицията.

Другата гледна точка

Бившето ръководство беше упреквано за сделките за продажба на газ, а сегашното продава 20 пъти повече. Смущаващо е, че последните сделки на старото ръководство са на ценови нива около 250 лв., а новите са на стойност 150 лв. Това прави 3,7 млн. загуба за "Булгаргаз". В посредниците отива разликата. Те са двама мъже и една жена. Цели се фалит на "Булгаргаз" с огромна корупционна схема. Това заяви бившият министър на енергетиката Делян Добрев пред Нова нюз.

По думите му става въпрос за целенасочени действия от кабинета. "Има участие от страна на правителството, някой съдейства за фалита. Промяна в Закона за енергетиката цели да забрани на "Булгаргаз" да продава на други освен битови клиенти и "Топлофикация". Искат да извадят дружеството от пазара. Понеже не могат да се преборят със старото ръководство, преминаха към тормоз", посочи Добрев.

Според него 10 дни патрулка стои пред дома на Николай Павлов.

"Тези посредници ГЕРБ се опитваше да премахне 3 години. След като успя за този 10-годишен период 3 млрд. са спестени от посредници", подчерта той и уточни, че директорът на "Булгаргаз" не определя цените на газа.

Добрев смята, че формулата за изчисление на цената с "Газпром" е балансирана, защото взема предвид спотовите пазари и петролните деривати.

"Може би трябва "Булгаргаз" трябва да миксира доставки на газ от "Газпром" и азерски, за да се увеличи енергийната сигурност, но това няма да се случи", прогнозира Добрев.

Депутатът определи като "безсмислица" предложението на Асен Василев за централизирано купуване на газ за държавни структури, тъй като ще има надценка. А в казуса с проверките на общини преди да им се отпускат помощи, той видя нежелание да се изплатят компенсациите. За него има риск да се изгуби всяка възможност за получаване на средства по Плана за възстановяване.