Световният елит се насочва към Швейцария за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество в курорта Давос, информира Евронюз и БТА.

Тази година Световният икономически форум ще се проведе за юбилейния 50-и път, а въпросът, на който хилядите политици и бизнесмени ще търсят отговор от 21 до 24 януари, е "Накъде сме се запътили?".

Събитието се провежда през период на силни трусове в търговията, пренасочване на външната политика и "извънредно климатично положение", пише Си Ен Би Си.

Има "нов световен безпорядък", на който трябва да се търси решение, заяви бившият премиер на Финландия Александер Стуб.

"Ще следя внимателно геополитиката в Давос", допълва той.

Световният икономически форум е неправителствена организация, в която влизат близо 1000 от най-големите световни компании.

Инициативата е основана през 1971 г. от германския икономист Клаус Шваб като начин европейският бизнес да постигне по-добро корпоративно управление. По-късно форумът се разширява и прераства в платформа за диалог, приема сегашното си име през 1987 година, а през 2015 г. е признат за международна институция, припомня Евронюз.

Традиционно участниците обсъждат икономически въпроси, но през последните три десетилетия се отделя внимание и на по-широки глобални проблеми.

Основната тема за тазгодишното издание е устойчивото развитие.

Ще се обсъждат и действия в отговор на климатичните промени и начини да се защити биоразнообразието, освобождаването от дългосрочните дългове, избягването на "технологична война", осигуряването на необходимите умения за един милиард души през идното десетилетие, както и подход за уреждане на конфликтите в световните "горещи точки".

От историческа гледна точка форумът е платформа за международни срещи и преговори. През 1988 г. например Гърция и Турция подписват декларация, с която предотвратяват война помежду си.

За критиците обаче Давос е образец за елитарно събитие, чиято цел е даде възможност на бизнес лидерите да установят контакти.

Организаторите пък твърдят, че много от участниците са представители на неправителствени организации.

Тази година за втори пореден път ще присъства младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, която се очаква да призове за незабавно спиране на инвестициите в изкопаемите горива.

Участието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който миналата година пропусна форума заради временното спиране на работата на федералните агенции, със сигурност също ще привлече вниманието на участниците.