Съотношението за подкрепа на заетостта, т.нар. мярка 60/40, ще бъде променено и в туризма, след като това вече бе направено за автомобилните превози. Заетостта в двата най-пострадали сектори на икономиката ще бъде подкрепена с мярка 80/20.

Работим схемата да бъде разширена и за сектор "туризъм". Все още няма окончателно решение от ЕК, но предполагам, че ще успеем да постигнем съгласие да можем да включим и туризма приоритетно, заедно със сектора на автобусния превоз, за да може да се достигне мярка 80/20 чрез ОП "Развитие на човешките ресурси", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

За сектор "транспорт" мярката би могла да достигне при интерес от работодателите до 22 000 заети, а за сектор "туризъм" - до 80 000 души, колкото е приблизително общият брой на заетите към края на март по данни на НСИ, отбеляза Сачева.

Какви още облекчения се предвиждат

В отговор на въпрос от бизнеса за мярката "290 лева" социалният министър Деница Сачева каза, че е предложено тя да действа и за туроператорските агенции, хотелиерството и за ресторантьорството и допълни, че се гледа на сектора "туризъм" в цялост. 

В случая става дума за компенсация в размер на 290 лева за всеки работник или служител или самоосигуряващ се, включваща съответно 189 лева средства за дължимите работна заплата и отделно за данъчни и осигурително вноски за сметка на работодателя и осигурения човек. Така ще се достигне до общо съотношение "80/20".

Сачева уточни, че 80 на сто е максималната държавна помощ, която може да се даде на работодателите за покриване на такива разходи.

"Смятам, че ще можем да направим възможно работодателите да могат да кандидатстват с една заявка както по мярката с нов дизайн "60/40", така и по мярката за компенсация в размер на общо 290 лева", каза министърът.

Държавата предлага освен това субсидия от 160 млн. лева, с която работодатели могат да наемат регистрирани безработни, срещу което за нает служител ще получават сума, равна на минималната работна заплата. Единственото условие е хората да бъдат регистрирани в Бюрата по труда без значение дали ще получават, или не помощи от бюрото (някои безработни нямат право на помощи - б.р). От тези 160 млн. лева е предложено 50 млн. лева да бъдат насочени към туризма. Сачева изрази надежда още от 1 юли да може да започне реализацията на тази мярка.

Докога ще се прилага мярката

Министърът припомни, че отпада задължението данъците и дължимото към бюджета за 2020 г. да бъдат платени. "Те обаче трябва да бъдат декларирани, трябва да бъдат признати за дължими от ваша страна, но изискването ще бъде да са заплатени данъците и задълженията към бюджета към 1 януари 2020 г.", обърна се социалният министър към представителите на бизнеса. 

Мярката 60/40 ще продължи до 30 септември, но има готовност да бъде удължена до края на годината според икономическите резултати и данните от края на септември. Сачева съобщи, че от 1 юли няма да има изискване за непълно работно време, защото няма да има и затворени предприятия със заповед на държавен орган, но ще има изисквания, свързани със запазване на заетостта и с оборотите.

Схемата 60/40 ще бъде отворена и за допълнителни сектори - части от икономическите дейности в образованието и здравеопазването.

Деница Сачева участва заедно с министъра на транспорта Росен Желязков и министъра на туризма Николина Ангелкова на национална кръгла маса на тема: "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията COVID-19 в секторите автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност". Форумът е организиран от Конфедерация на автобусните превозвачи и Българска асоциация на туристическите агенции.

По време на извънредното положение от 13 март до днес 84 568 души са загубили работа, а други 65 537 са немерили нова, каза още Сачева.

Деница Сачева съобщи, че 17 300 души са безработни в сектор "туризъм", а работа са започнали през май 6633 души. "За сектор "транспорт" регистрираните безработни са 4746.

По мярката 60/40 към края на миналата седмица има 15 737 заявления за 270 840 работници и служители. За сектор "Транспорт" това са около 10 822 души (около 7,8 на сто от общия брой на заявките), а за "туризъм" - 19 315 души, които към момента получават субсидия за заетост или това са общо 14 на сто от всички заявки, коментира Сачева. 

Летният сезон се очертава да бъде изключително тежък, предупреди на свой ред Николина Ангелкова.

Как държавата подкрепя автобусните превози: с новия дизайн на "60/40"

Росен Желязков подчерта, че възстановяването на сектор "транспорт" ще бъде бавно, защото наред с намалялото търсене и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, той ще се сблъска и с увеличаването на конкуренцията, особено на натиска от сивия сектор.

Министър Сачева напомни за краткосрочната подкрепа за заетост за сектор "автобусни превози" с предложеното одобряване на бюджет от около 40 млн. лева за период на изплащане на субсидия към работната заплата за до 6 месеца, стартиращ от 1 юли. В случая става дума за компенсацията в размер на 290 лева, с която мярката "60/40" ще достигне до общо съотношение "80/20" в транспорта.

По думите й двете мерки заедно би трябвало да не надвишават 80 процента, което означава за сметка на работодателите да останат 20 на сто от разходите за цената на труда.

Припомняме, че туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна протестираха днес в столицата. Заетите в туризма алармират правителството, че търпението им е изчерпано, а доверието изгубено след месеците на финансова агония заради рестрикциите по време на извънредното положение.