Гърция е парализирана днес от нова 24-часова стачка по призива на синдикатите от частния сектор и от сферата на обществения транспорт, които критикуват законопроект, предвиждащ реформи в трудовото законодателство, препоръчвани от правителството с цел засилване на растежа, съобщи АФП.

В демонстрациите се включиха 6000 души, което е по-малко от броя на участниците в стачката миналия вторник, свикана по призива на Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), в която се включиха над 7000 души и която засегна функционирането на болници, училища и съдилища.

Общата конфедерация на работещите в частния сектор (ГСЕЕ) бе призовала за демонстрации днес в центъра на Атина около обяд, за да се осъди "премахването на колективните трудови договори" и "диктатът върху синдикатите".

Хиляди учители, журналисти, банкови служители, пристанищни работници преминаха в мирно шествие до сградата на гръцкия парламент днес по обяд, съобщи Ройтерс. Те издигнаха лозунги "Долу ръцете от стачките, долу ръцете от синдикатите!" и "Те няма да спрат, освен ако ти не ги спреш!"

Снимка: АР/БТА

Консервативното гръцко правителство планира законодателни промени, които предвиждат известни ограничения на правото на стачка, възможност за временно прекратяване на действията на колективните трудови договори при определени обстоятелства, създаване на регистър за синдикатите и други.

Работещите в обществения сектор стачкуваха срещу планираните реформи миналата седмица. И днешната стачка е подкрепена от служителите в някои публични организации, сред които и националната информационна агенция АНА-МПА.

Синдикатите критикуват проектозакон, предвиждащ минимален праг от над 50 процента от участниците в общото събрание на един синдикат, за да се обяви стачка.

Синдикатите осъждат и закон, гласуван в парламента от управляващото мнозинство през август, "улесняващ уволненията" в частния сектор, отбелязва АФП.

В шествие, свикано по призив на близкия до комунистическата партия синдикат ПАМЕ, участваха близо 4000 души в Атина, според полицията.

Корабите останаха на закотвени на пристанищата и бяха прекъснати морските връзки между континента и островите в Егейско и Йонийско море заради включването в стачката на влиятелния синдикат на моряците.

Снимка: АР/БТА

Огромни задръствания се образуваха в Атина заради стачката на служителите на метрото, а шофьорите на автобуси и трамваи настояваха "за защита на колективните трудови договори".

Снимка: АР/БТА

В продължение на 24 часа не се предвижда излъчване на информационни бюлетини, след като Федерацията на журналистите също се присъедини към стачните действия.

Стачката засегна и банките, които останаха затворени днес, както и железниците.

Още преди да приключи днешната стачка железничарите обявиха нови 24 часови протести. Гърция остава без влакове и утре.

Фериботи и товарни кораби ще вдигнат котва утре след 6 часа сутринта. До тогава няма да се движи и градския транспорт.