24-часова стачка парализира транспорта в Гърция днес. Туристи чакат по пристанищата и гарите. Шофьорите на тирове са блокирани по портовете.

Корабите в Гърция тази сутрин останаха в пристанищата, а общественият транспорт и влаковете се движат по ограничени разписания, след като синдикатите в страната обявиха първата обща стачка след идването на власт на консервативното правителство на Кириакос Мицотакис през юли, отбелязва Ройтерс.

Гръцките синдикати протестират срещу обсъждан в парламента проектозакон за приватизация на транспорта и промени в трудовото законодателство. Правителството смята да промени някои законови разпоредби за обявяването на стачка, както и да позволи временното прекратяване на действието на колективните трудови договори при определени условия и да наложи задължителна регистрация на синдикатите, които обявиха това за опит за контрол над дейността им.

Фериботи и товарни кораби са на котва за 24 часа от 6 часа тази сутрин. Закрити са гръцките пристанища и за пристигащи плавателни съдове. Моряци и пристанищни служители блокират напълно морския транспорт. На котва остават както фериботите, така и всички товарни кораби.

Снимка: АР/БТА

Спряха за 24 часа градските автобуси. Хората отиват на работа с лични автомобили, което предизвика задръстване в центъра на градовете.

Електронното издание на вестник "Катимерини" съобщава за големи задръствания в Атина тази сутрин в резултат на недостига на обществен транспорт.

Железничарите съобщават, че ще протестират също за 24 часа, но в четвъртък 26-и септември, за да не блокират напълно транспорта в страната.

Не се движи първият лъч на метрото в Атина. Другите пътуват само за няколко часа. Тролеите и градската железница са с почасови протести.

В стачката се включиха лекарите от държавните болници. Приемат само спешни случаи. Затворени са училища, съдилища и всички общински служби. Стачкуват и учителите, медицинският персонал, а банковите служители и журналистите протестират частично.

Туристите са принудени да изчакат края на стачката.

Снимка: АР/БТА

Стачката ще продължи до 6 часа утре.

Снимка: АР/БТА

От МВнР препоръчват на българите, които пътуват за Гърция, да се информират предварително за разписанията на обществения и морски транспорт. За стачките информация могат да прочетат на сайта apergia.gr, който е наличен само на гръцки език.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина или с генералното ни консулство в Солун.

"Това е 10-тата поредна национална стачка в Гърция през тази година. Досега нито едно от исканията на протестиращите не е било удовлетворено, така че смисълът от тези стачки е доста спорен", заяви Иван Петрински, журналист и главен редактор на в-к "Български новини" в Гърция, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Притесненията са свързани при евентуална приватизация какво ще бъде състоянието на сектора, кои ще са новите собственици, какви ще са заплатите и колко души ще загубят работата си. Този страх е в основата на стачките в Гърция, които обикновено се случват извън туристическия сезон. Приватизацията е изключително необходима в сферата на транспорта и е договорена от няколко поредни правителства", заяви Петрински.

Той допълни, че предстои приватизация на голяма магистрала, което ще удари и по джоба на българските туристи заради допълнителни тол такси. Също така предстои приватизация в сферата на жп транспорта, фериботния транспорт и енергетиката.

"До момента не е имало голяма приватизационна сделка в енергийния сектор. Когато една приватизация се изпълни добре, това винаги води до икономически растеж. Страната явно има амбицията да генерира индустриален растеж", отбеляза още Петрински.