Норвегия обяви днес, че собственикът на имот, намиращ се на един от островите на северния норвежки архипелага Свалбард (познат и като Шпицберген - б.р.), трябва да получи разрешение от правителството в Осло, за да го продаде, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

Решението на норвежките власти е прието заради опасения, че продажбата на този имот може "да застраши националната сигурност" на страната, отбелязва агенцията.

Компанията "АС Кулспидс" (AS Kulspids) посочва, че продава "единствения частен имот на архипелага Свалбард". Правителството на Норвегия обаче посочва, че компанията трябва да получи разрешение от министерството по въпросите на търговията, промишлеността и риболова преди да започне преговори за продажбата му.

Управляващите в Осло обявиха в края на месец май, че планират да засилят мерките за сигурност в района на Свалбард.

Скандинавската държава отдавна е загрижена заради опитите за намеса в района на архипелага от страна на редица страни, сред които Русия и Китай. Свалбард има стратегическото значение от гледна точка на арктическото корабоплаване и заради добива на петрол и природен газ, посочва Ройтерс.

Архипелагът е разположен на около 700 километра северно от европейския материк. Международен договор от 1920 г. гарантира суверенитета на Норвегия над Свалбард. Гражданите на страните, които са подписали този договор, обаче имат право да се установят на някои от островите на архипелага, без да притежават норвежка виза, посочва Ройтерс.

На Свалбард е разположено световното хранилище за семена - във вечно замръзнали пещери. То е създадено през 2008 г. като най-добрия резервен вариант на световните генни банки за защита на растенията от война, болести и изменение на климата.