В момента туризмът не функционира. Буквално е спрял и не само в България, но и в целия свят. Това заяви пред Канал 3 министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Искам да благодаря на всички представители на бизнеса, които в този труден момент се опитват да запазят това, което имаме в момента. Но имаме за съжаление единични случаи, които вредят на сектора", изтъкна Ангелкова.

За "неразумните туристи", които в момента отмарят в чужбина, министърът посочи, че има данни само за организираните през туроператорски фирми българи в чужбина.

"Към момента има около 37 наши туристи, които са в Куба, Занзибар, Великденски острови, Доминикана, но има и доста индивидуални туристи, които през букинг правят резервации", уточни Николина Ангелкова.

По думите й при завръщането им "те задължително трябва да бъдат поставени под карантина". "Искам да благодаря на МвнР, защото напоследък буквално се превърнахме в туроператори да търсим билети за връщане на такива хора, в тази тежка ситуация", разкри още тя.

За останалите туристи в блокирания курорт Банско Николина Ангелкова каза, че те се наблюдават и ще бъдат изведени от страната.

"Към днешна дата информацията в единната система е за 77 нощувки, с 24 чуждестранни туристи в местата за настаняване. Всички туристи, които трябваше да напуснат курорта, трябва вече да са заминали, с единични изключения", обясни тя.

"В Банско механизмът е отработен - щабът на място, заедно с колегите от МВР, МвнР, министерствата на транспорта и на здравеопазването, има осигурена възможност и от кризисния щаб на терена за настаняване, както и за всеки, който чрез заплащане прецени да се настани в съответен хотел, ако работи. В заповедта, която издадох, да се преустановят екскурзии - вътрешни и в чужбина, колкото и тежко да беше, не сме забранили дейността на хотелите, те може да оперират и да обслужват с румсървис и кетъринг. Трябва да има такива места, но при спазване стриктно на всички изисквания", подчерта Ангелкова.