Икономическа криза се задаваше на фона и на последните 10 рекордни успешни години, но е факт, че кризата се появи по-бързо поради неочакваната пандемия. Според мен, държавата трябва да има по-умерена политика към бизнеса и това се случваше до месец септември. Това каза в рамките на втория ден на онлайн изданието на Български икономически форум Николай Василев, CFA и управляващ партньор на Експат Кепитъл, а преди това член на три правителства от 2001 до 2007 година.

Той не е съгласен, че се обявяват мерки от 5 до 30 млрд. лева, което е 30% от Брутния вътрешен продукт, а препоръчва да се дадат 1-2 млрд. лева, но само ако има нужда. Бюджетът трябваше да намали, а не да увеличи харчовете, подчерта Николай Василев.

По думите на икономиста, до лятото е имало балансирана политика, бюджетният излишък беше 800 млн. лева, но през септември посоката се обърна, вече имахме дефицит от 200 млн. лева. Николай Василев предупреди, че е много важно след 20 декември да не се изхарчат няколко милиарда лева, които ще доведат единствено да увеличение на дълга и на дефицита.

Бившият вицепремиер заяви, че с планираните 5 млрд. лева дефицит, държавният бюджет за 2021 година е най-популисткият от 1995 година насам. И вместо да стягаме разходите, ние ги увеличихме с 10 млрд. лева за няколко месеца. Ако отиваха към секторите, които най-много имат нужда - може би е обяснимо, ако отиват за линейки, за лекари, но големи милиарди отиват за разходи, които нямат нищо общо с пандемията. Кои не са пострадали в периода на пандемията, това са 2 млн. пенсионери и държавните служители, които са постигнали върхове на своите доходи. В публичния сектор доходите за две години нарастват с 21%, на полицаи дори с 26%, на учители с повече. От 2019 до 2021 година пенсиите се увеличават с 25%. Това нямаше да е проблем, ако икономиката вървеше на горе, ако не бяхме в криза", обясни Николай Василев.

В годините на най-голяма рецесия да се прави най-голямото раздаване на пари е безобразие, възмути се Василев и припомни, казаното от Маргарет Тачър: "Не е щедрост да се раздават чужди пари."

3e-news.net