Преди 25 години държавата беше в голяма криза и средната заплата беше ниска, а "съвсем скоро средната ще стане 1000 евро на месец". В София отдавна тя е надминала 1000 евро. Това обясни бившият икономически министър Николай Василев, който осем години е работил само в коалиционни правителства, в студиото на БНТ. Той очерта финансовата картина на страната: 

"Парите в държавата не са свършили съвсем и причината е, че в течение на две десетилетия имаше добра финансова стабилност, когато държавата изплати част от своя дълг, остана с нисък дълг", обясни той.

"Тази епоха обаче приключи преди година и половина. Напоследък ни управляваха хора, които искрено вярват, че колкото по-големи дългове се вземат и колкото по-големи харчения прави бюджетът, толкова по-добре", коментира бившият икономически министър. "Аз смятам, че когато държавата харчи много, тя първо прахосва парите за неща, които не са приоритетни и не толкова нужни, и второ - никой не мисли за утрешния ден".

"Сякаш всеки иска да управлява за няколко месеца напред. Така нашата нация ще задлъжнее, нашите деца ще трябва да изплащат при все по-високи лихви непосилни дългове - никой не мисли по този въпрос", продължава Василев.

"Отново призовавам да бъде изнесена информация за това как са похарчени 9 млрд. лева за 9 дни в края на миналата година. Въпросът ми е как успява едно чисто ново правителство да изхарчи толкова много пари? Къде са обществените поръчки? Какви договори, за какво?... Виждате ли, че за цели милиарди никой не дава информация. За мен последните години бяха фискално безотговорни и се надявам това да спре".

Николай Василев подчерта още, че състоянието на държавата е такова, каквото го е очертала служебният финансов министър Росица Велкова. "За догодина тя предвижда, че ако не се вземат мерки, дефицитът може да стигне 11 млрд. лева. Т.е. дългът ще скочи с толкова". "Резултатът от големите дефицити е, че някой ще ни вдигне данъците", обясни Василев.

"Ако няма редовни правителства, ще настанат много по-големи кризи". "Няма нужда от теглене на нов дълг, трябва да свикнем да живеем без дефицити, ако няма нужда от това", обясни още той. 

Той очерта какви са спешните решения във финансите на държавата.

"Да не мисли, че едно ново правителство ще изхарчи примерно 12 милиарда лева през декември". Това очаква той, ако няма реформаторско правителство. И обясни, че всяко ново правителство харчи повече от предходното, той очаква да се изхарчат едни 12 милиарда в края на годината. Затова иска реформаторско управление, за да се спре с това.

"Безвремието, в което беше държавата година и половина, забави приемането на Плана за възстановяване с около година. Прогнозата ми е, че големи проекти до края на тази година няма да се осъществят, а ще "запълваме дупки", уточни икономистът.

Той подчерта, че по-голямата част от българите смятат, че е по-добре да има някакво редовно правителство, отколкото никакво. "Поредицата от служебните правителства не води доникъде, това е служебен ремонт".

Партиите трябва да видят кои са големите приоритети и да погледнат встрани. "Не е възможно идеални партньори с идеални цели". Николай Василев подчерта, че трябва да се обърне първо внимание на следните теми - какво се случва с войната, с енергията - ще има ли газ, с инфлацията - "тя не се бори с приказки и страхове", поясни той. По думите му трябва конкуренция, инвестиции и повишаване на доходите.

Западната ориентация на страната, борбата с кризите и дългосрочни реформи, които липсват от много време назад биха обединили партиите за съставяне на правителство, каза Николай Василев. "Нямам право да говоря от името на "Има такъв народ", но според мен те не можаха да обяснят достатъчно добре защо напуснаха предното правителство. Те напуснаха правителството, защото не беше добро. Въпрос на време беше да има промяна", каза още бившият икономически министър.