С всяка минута държавният дълг на страната се увеличава, а тази година бюджетът предвижда дефицит от няколко милиарда лева само досега. Това изчисли бившият вицепремиер и икономист Николай Василев.

"За пръв път в живота си виждам бюджет, в който до изборите има повече пари, отколкото в периода след изборите. Почти всички хора в държавата приемат за даденост, че разбира се, трябва да харчим все повече от предната година", коментира в "Лице в лице" по bTV икономистът.

По негови изчисления, в следствие на дефицита, с всяка минута държавният дълг се увеличава с 9 хил. лв., всеки ден - с 13,7 млн. лв., и с всеки месец - над 400 млн. лв.

По думите на Василев в момента всички политици клонят към тенденцията да се харчат повече пари, отколкото обратното, което според него е притеснително.

Относно актуализацията на бюджета, заради която редица народни представители изразиха притеснение, че нямало да може да се направи, ако няма редовно правителство, Василев коментира, че изобщо не вижда нужда от такава.

"Добре е една държава и общество да се научат да живеят години, десетилетия, без да актуализират бюджетите изобщо. И това беше българската традиция в най-тежките години на прехода между кризата 97-ма и 2009 г. - три много различни правителства едно след друго дойдоха на власт и за 12 години нито при смяната на правителствата имаше актуализация, нито по време на мандата на всяко правителство... Според мен нищо драматично не се е случило в държавата. Бюджетът няма голям дефицит до април. Ще бъде около нулата, което изобщо не предполага, че има някаква кризисна ситуация, в която, ако няма актуализация, каквото и правителство да дойде, да има финансов проблем. Изобщо не е така", посочи бившият иконономически министър.