Започват масирани проверки на търговските вериги заради отчетени от тях свръхпечалби, съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов по bTV.

През последните дни има ново покачване на цените и затова служебното правителство е стигнало до извода, че има някакъв проблем и трябва да се намеси, стана ясно още от думите му. Той допълни, че предприети мерки би трябвало да осветлят процеса по увеличаването на цените.

Цените ще се променят, защото държавата ще използва всички свои инструменти, увери той.

"Вчера премиерът събра така всички институции, които имат отношение към този казус и темата се повдигна. Не от вчера работим по нея, а вече от три месеца наблюдаваме цените, проследяваме процесите и анализираме информацията, с която разполагаме. Това, което е важно след вчерашния брифинг, е наистина да се заяви, че държавата ще използва всички свои инструменти", каза Никола Стоянов.

Той обясни, че първо са се запознали с процеса на ценообразуване - по веригата много от участниците се презастраховат и са се вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена. Сега ние вече считаме, че за бизнеса е доста сигурно, че компенсациите за електричество са ясни.

"Цените на газа са овладени, горивата спаднаха. Отложихме поскъпването на тол таксите, което също беше по тяхно желание, за шест месеца, т.е. има много фактори, които трябва да допринесат за намаляване цените. От друга страна обаче виждаме, че цените не намаляват, дори и сега, в последните дни, има отново леко увеличение", посочи министърът на икономиката.

Стоянов отбеляза, че една от мерките е да се осветли къде са тези разлики.

"Ще се създаде една електронна платформа, в която всички институции да си говорят - и митници, и Комисията за стоковите борси и тържища. Надявам се и големите хранителни вериги да участват, тъй като целта ще е в крайна сметка да се борим с нелоялните търговски практики, което би помогнало на всички лоялни и етични търговци", обясни Никола Стоянов.

"Въпросът е по-скоро от предишните години какви са били нормалните печалби на търговските вериги и какви са били нормалните търговски практики, както и какво се случва през последната година", каза още той.

"В момента съм поръчал и очаквам справка за печалбата на търговските вериги за последната година. По предварителната информация, която имаме, някои от тях са на свръхпечалба, което значи, че ние всички плащаме за тези свръхпечалби", коментира Стоянов.

Той отбеляза, че втората мярка, по която се работи, е нов закон за търговията с храни, какъвто има в много държави в ЕС, но не и в България. В него първо ще се уточни официално какво е нелоялна търговска практика, за да го има като законов термин. Ще се дадат и по-сериозни възможности на контролните органи, уточни министърът.