Усилията на второто служебно правителство ще бъдат насочени към постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки, заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на форума на сп. "The Economist" - "Светът през 2023", предава БТА.

Премиерът отбеляза, че по негова инициатива утре в Министерския съвет ще се проведе работна среща с участието на министри и шефове на агенции. Целта е да бъде представен анализ на образуването на цените, като спрямо резултатите от този анализ ще се търсят възможните решения за спирачка на покачването им.

Премиерът Донев беше категоричен, че независимо от вътрешната политическа неопределеност и турбулентната външна среда, правителството ще продължава усилията си за постигане на стабилност и предвидимост, за стимулиране на икономическата активност на българския бизнес и чуждестранните инвеститори. По думите на премиера това означава не само поддържане на текущите процеси, но и своевременно създаване и използване на нови, перспективни възможности.

Донев припомни, че именно по този начин бяха реализирани важни инициативи в сферата на енергетиката, които дават нов хоризонт на енергийната сигурност и създават потенциал за икономически ръст, заетост и гъвкава социална политика.

Министър-председателят Гълъб Донев заяви още, че макар и с потенциално кратък формален мандат, служебният кабинет не може да си позволи да неглижира стратегически значими начинания. Премиерът даде за пример развитието на човешкия потенциал на българската нация и подобряването на демографската ситуация в страната, както и нуждата от стриктен контрол върху разходването на публичните средства във всички сфери.

Министър-председателят припомни също съвкупността от кризи, с които трябваше да се справя служебният кабинет - цените на енергоносителите, инфлацията, липсата на предвидимост и сигурност за доставките и цената на природния газ, безпрецедентният мигрантски натиск.

"Днес по всяка една от тези невралгични теми се отчита успокоение, обстановката в страната беше стабилизирана", изтъкна Донев, цитиран от БТА.

Временната политическа несигурност не влияе на средата за правене на бизнес в България, каза още Донев пред участниците във форума "Светът през 2023", организиран от списание "The Economist".

В изказването си Донев посочи, че честите предсрочни парламентарни избори в страната, както и невъзможността да се състави редовно правителство, не бива да притесняват "нито партньорите на България, нито инвеститорите в страната. Според премиера изборите са нормална конституционна процедура и показват, че "обществото търси пътя, по който да тръгне".

Ако се направи преглед на политическата активност, ще се види, че средата, която създава служебното правителство за правене на бизнес, е позитивна, смята министър-председателят.

Донев увери, че България продължава да се придържа към своите приоритети, сред които отбеляза и членството на страната ни в еврозоната. Сред областите, в които отбелязваме напредък, е енергетиката, стана известно от думите на премиера. Той даде за пример подписаното споразумение за използването на турски терминали за втечнен газ, за достъп до газопреносната инфраструктура на югоизточната ни съседка, както и търсенето на възможност за реализиране на проекта за изграждане на петролопровода Александруполис - Бургас.

В заключение министър-председателят Гълъб Донев оприличи света на малко дете, което се учи да върви в една различна демографска реалност, в която баланс може да се постигне чрез създаването на мрежа от политики за младите, семействата, децата и възрастните.

"Лицето, което ще има нашият свят утре, зависи от решенията ни днес. Ако в тези решения ни води убеждението, че всеки човек е ценен, светът ни ще бъде по- човечен", заяви министър-председателят.

Премиерът Гълъб Донев бе говорител в панела на тема "Пътната карта на България за стабилност и растеж" на форума, който се провежда в столицата.

Това е третото издание на форума в България, като във фокуса на тазгодишното събитие ще бъдат прогнози за 2023 г., свързани с бъдещето на Европа, с развитието на нашата страна, с изграждането на устойчиви бизнес модели и с възможностите и предизвикателствата след пандемията.