В момента ситуацията е добра, но перспективите са разочароващи. Въз основа на икономическото си проучване от есента на 2021 г. Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) смята, че процесът на възстановяване е значително отслабен и не очаква устойчив възход, основан на инвестиции. Това съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара в новия брой на бюлетина на Камарата Bulgarien Aktuell, предаде БТА.

Актуална бизнес ситуация

Оценките за текущата бизнес ситуация се подобряват в сравнение с проучването от началото на лятото, което все още беше под влиянието от втория локдаун. Почти половината (43 на сто) от компаниите оценяват текущото си състояние като добро, а 14 на сто говорят за лоша бизнес ситуация.

Положителната оценка на ситуацията се споделя от всички сектори на икономиката, но тя се оказва различна. Нагласите продължават да са особено добри в строителния бранш (баланс от 51 спрямо 41 точки). Индустрията обаче също оценява положението си дори по-добре, отколкото в началото на лятото. Показателят се подобрява от 25 на 35 точки.

Бизнес очаквания

Балансът на бизнес очакванията за следващите 12 месеца се е подобрил с 9 до 10 точки и по този начин е малко над дългосрочната средна стойност от 7 точки. Въпреки това, в сравнение с добрата оценка на ситуацията, очакванията са много по-сдържани.

Преди всичко индустрията едва ли очаква по-силно възстановяване в сравнение с началото на лятото (баланс от 17 спрямо 16 точки). В строителството и търговията на дребно очакванията за следващите месеци се подобряват леко: строителните компании са с по-малко негативни нагласи, отколкото в началото на лятото на 2021 г., но недостигът на квалифицирани работници и рискът от покачване на цените на енергията и суровините означават, че скептиците остават мнозинство (баланс минус 7 спрямо минус 14 точки преди). В търговията на дребно компаниите с положителни и отрицателни очаквания са почти поравно (баланс от 1 до минус 10 точки преди).

Намерения за наемане на персонал

Намеренията за наемане на персонал от компаниите отново бележат ръст, след като бяха постоянно отрицателни в последните четири проучвания по време на пандемията (баланс от 9 спрямо минус 3 точки). Те отново са забележимо над дългосрочната средна стойност (0 точки). Почти всяка четвърта компания (22 на сто) планира да увеличи заетостта (след 16 на сто в началото на лятото на 2021 г.), 13 на сто очакват по-малко персонал (след 19 на сто а в началото на лятото на 2021 г.). Плановете не са били толкова експанзивни от началото на 2019 г.