Британската икономика е напът да нарасне по-бързо през 2021-а, отколкото се прогнозираше по-рано през годината, каза министърът на финансите Риши Сунак, цитиран от Ройтерс и БТА. Той направи това в началото на днешното си изказване за бюджета пред парламента, като по този начин проправи пътя за по-големи разходи на правителството.

Сунак заяви, обявявайки прогнозите на Службата за бюджетна отговорност (OBR), че икономиката вероятно ще нарасне с 6,5 процента през 2021 година. Това е по-бърз темп от прогнозата за 4 процента от март, когато Великобритания все още бе в локдаун.

"Днешният бюджет не тегли чертата под Ковид-19. Предстоят ни месеци на предизвикателства", отбеляза Сунак в речта си пред парламента.

"С него обаче се започва работата по подготовката за нова икономика след ковид", допълни той.

Прогнозата се доближава до оценката на Международния валутен фонд, според която брутният вътрешен продукт (БВП) ще се увеличи с 6,8 процента през 2021 година. Това е най-бързия растеж сред страните от Г-7, след като страната отчете най-резкия спад на БВП в групата през 2020 година.

Службата за бюджетна отговорност предвижда БВП да нарасне с 6 процента, с 2,1 процента и с 1,3 процента съответно през 2022, 2023 и 2024 година, каза Сунак.

През март регулаторният орган прогнозираше 7,3 процента, 1,7 процента и 1,6 процента през идните три години.

Очаква се икономиката да се върне към предпандемичните си равнища в края на годината спрямо мартенската прогноза това да се случи през второто тримесечие на идната година.

Сунак съобщи, че на Службата за бюджетна отговорност е намалила прогнозата си за "оздравяването" на икономиката до 2 процента спрямо предишната оценка за 3 процента.

Инфлацията през септември е била 3,1 процента и вероятно ще нарасне още, като регулаторът очаква индексът на потребителските цени да има средна стойност от 4 процента през идната година,

Ще са необходими месеци, за да отслабне натискът, причинен от проблемите с веригите за доставки и покачващите се цени на енергията, каза Сунак.

Финансовият министър подчерта, че по отношение на фискалната политика правителството ще изпълни ангажиментите си към публичните услуги и капиталовите инвестиции, но ще има предвид и необходимостта да се контролира инфлацията.

Основният нетен дълг на държавния сектор, като се изключи влиянието на Банк ъв Ингланд (Bank of England), трябва да се понижи като процентен дял от БВП, а при нормални условия държавата трябва да взима заеми само за да инвестира в бъдещите растеж и просперитет, отбеляза Сунак. Всекидневните разходи трябва да се плащат чрез облагане с данъци, подчерта министърът.

Според прогнозите основният дълг тази година ще се равнява на 85,2 процента от БВП, след това ще нарасне до 85,4 процента през 2022-2023 година, за да достигне пика си от 85,7 процента през 2023-24 година.

Заемите като процентен дял от БВП ще се понижават всяка година - от 7,9 процента през 2021-а до 3,3 процента през идната година, а впоследствие 2,4 процента, 1,7 процента, 1,7 процента и 1,5 процента през следващите години.

Сунак заяви пред британския парламент, че след като бъдат успешно преминати финансовите тестове, страната отново ще отделя 0,7 процента от бюджетните приходи за международна помощ, което може да стане през 2024-25 година.

Финансовият министър подчерта, че се инвестира в жилища, като общата сума, заложена в многогодишно жилищно споразумение е приблизително 24 милиарда британски лири.

В началото на работата на парламента разходите за здравеопазване са били 133 милиарда британски лири (183 милиарда долара). Настоящият обзор на разходите потвърждава, че до края на работата на парламента те ще нараснат с 44 милиарда британски лири до над 177 милиарда лири.