Петнайсет държави от Азиатско-тихоокеанския регион подписаха в неделя важно търговско споразумение, насърчавано от Китай. Това стана в края на виртуалната среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), започнала в четвъртък.

Това Регионално всеобхватно икономическо споразумение (РВИС/RCEP) е най-големият търговски договор в света по брутен вътрешен продукт (БВП) на страните по него и ще обхване над 2 милиона души, отбелязаха анализатори.

Целта му е да създаде гигантска зона за свободна търговия между 10-те държави от АСЕАН (Индонезия, Тайланд, Сингапур, Малайзия, Филипините, Виетнам, Мианма, Камбоджа, Лаос и Бруней), Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

"Щастлив съм, че след осем години на сложни преговори ние можем официално да приключим днес преговорите за РВИС", каза виетнамският премиер Нгуен Суан Фук, чиято страна е ротационен председател на АСЕАН.

Този договор, замислян от 2012 година, се определя като китайския отговор на вече изоставена американска инициатива.

Той "затвърждава по-големите регионални геополитически амбиции на Китай около (неговия проект "Един пояс, един път")", анализира Александър Капри, преподавател в Бизнес училището към Сингапурския национален университет.

"В известен смисъл това е допълнителен елемент" от този водещ инструмент за стратегията на Пекин за придобиване на влияние върху света.

"При сегашната глобална обстановка фактът, че РВИС бе подписан след осем години на преговори, носи лъч светлина и надежда всред облаците", заяви след подписването на виртуална церемония китайският премиер Ли Къцян.

Успех за Пекин

"Това показва ясно, че многостранният подход е правилният път и вярната посока за световната икономика и напредъка на човечеството", добави Ли.

РВИС, на чиито страни участнички се пада дял от 30% от глобалния БВП, ще бъде "важен етап от либерализирането на търговията и инвестициите" в региона, коментира Раджив Бисвас, главен икономист за Азия и Тихия океан в консултантската компания IHS Markit.

Споразумението бе подписано в контекста на тежка икономическа криза в 10-те държави от АСЕАН заради пандемията от новия коронавирус.

Те влагат много надежди в този договор, който се очаква да даде тласък на техните икономики, като направи стоките им по-евтини за износ и улесни живота на компаниите посредством уеднаквяване на процедурите.

Много от страните, подписали РВИС, обаче все още се борят срещу коронавируса и се надяват споразумението да им помогне да смекчат щетите от пандемията, която нанесе тежък удар на техните икономики.

Индонезия навлезе неотдавна в първата си рецесия от две десетилетия, а Филипините регистрираха спад на БВП от 11,5% на годишна основа през третото тримесечие.

"Ковид припомни на региона защо търговията е важна и правителствата желаят повече от всякога да имат положителен икономически растеж", каза Дебора Елмс, изпълнителен директор на базираната в Сингапур консултантска компания Asian Trade Center.

Индия, големият отсъстващ

Споразумението обхваща също интелектуалната собственост, но изключва всичко що се отнася до защитата на работниците и околната среда.

Индия също трябваше да се присъедини към този безпрецедентен търговски договор, но миналата година реши да се оттегли от преговорите поради опасения да не би евтини китайски стоки да залеят нейния пазар. Тя обаче има възможност да стане страна по споразумението на по-късен етап.

Освен това този търговски пакт до голяма степен е смятан за лост на Китай да разшири своето влияние в региона и да определя правилата там след години на пасивност от страна на Съединените щати при президента Доналд Тръмп.

През януари 2017 г. републиканецът Тръмп оттегли страната си от големия конкурентен проект - Транс-тихоокеанското партньорство, за който се застъпваше неговият предшественик на поста демократът Барак Обама.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обаче би могъл да прояви по-голяма ангажираност в региона, подобно на Обама, при когото бе вицепрезидент, прогнозира Александър Капри.

Превод от френски: Николай Станоев, БТА