Износът на австралийско вино за Китай се оказа в центъра на нов търговски спор днес, след като Китай започна разследване дали австралийските винопроизводители не правят дъмпинг на местните конкуренти с ниските си цени, информираха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Китай е пазар за над една трета от износа на австралийско вино. Това е сектор за 3 млрд. австр. долара (2,17 млн. щ. долара) и всяко действие на Пекин срещу него ще бъде тежък удар за австралийските производители.

Китай вече въведе търговски ограничения срещу говеждото и eчемика от Австралия и отправи официално предупреждение към китайските студенти, възнамеряващи да следват в Австралия.

Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като Канбера подкрепи демократичното движение в Хонконг, забрани на китайската компания Хуавей (Huawei) да участва в изграждането на 5Джи (5G) мрежата й и разкритикува териториалната експанзия на Пекин и милитаризацията на Южнокитайско море.

Китай е най-големият пазар за износа на Австралия. Към него са насочени 26 процента от австралийския експорт на стойност 235 млрд. австралийски долара, като показателят се е увеличил с 4 процента за изминалите 12 месеца.