Бундесбанк (Bundesbank) намали рязко прогнозата си за растежа на германската икономика и посочи, че очаква много по-голямо повишение на инфлацията в страната, съобщи Ройтерс.

Германската централна банка отбелязва, че покачващите се цени на храните и енергията ограничават покупателната способност на домакинствата.

Бундесбанк предвижда цените в страната да се увеличат средно с 7,1 процента през 2022 г., много над 3,6-те процента, които прогнозира през декември миналата година.

"Инфлацията през тази година ще бъде дори по-висока, отколкото беше в началото на 80-те години на миналия век", заяви управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел.

За 2023 г. прогнозата на германската централна банка е за покачване на инфлацията в Германия с 4,5 процента.

По отношение на икономическия растеж на страната, Бундесбанк предвижда той да нарасне с 1,9 процента през тази година, повече от два пъти по-малко от 4,2-та процента, които предвиди през декември 2021 г.

За 2023 г. прогнозата за очаквания растеж е намалена от 3,2 на 2,4 процента. Европейската комисия обаче предвижда икономическият растеж на Германия през следващата година да се увеличи с по-малко - 1,6 процента.