Най-големият, най-ценен и наскоро открит син диамант отива на търг. Синият диамант "Кулинан" на ДеБеерс, който е над 15 карата, е добит през 2021 г. в мината "Кулинан" в Република Южна Африка, един от малкото източници в света на изключително редките сини диаманти. Той ще се предложи на търг на аукционна къща "Сотбис" в Хонконг през април на първоначална цена от над 48 милиона долара.

Старши вицепрезидентът на "Сотбис" Франк Еверет, който е и търговски директор за бижута, каза, че камъкът е забележителен в много аспекти. "Рядък е за това, че е над 15 карат. Цветът му е ярко син. И е вътрешно безупречен. А едно от най-отличителните му и редки качества е шлифовката", каза той.

"Смятам, че ще станем свидетели на огромен интерес към този камък, когато бъде предложен на търг. Пазарът за бижута в момента е много силен, както и през последните няколко години, а един от най-силните сегменти е на цветни диаманти. А един от най-силните цветове е синият", каза той.

Камъкът получи най-високата възможна оценка за цветен диамант на Института по гемология на Америка, каквато е давана досега на по-малко от 1 процент от сините диаманти.