Диамант с ювелирно качество и с тегло от 998 карата (един карат е 0,2 гр.) беше добит в Ботсвана в известната мина Карове от компанията "Лукара даймънд", съобщи агенция Блумбърг.

Със своята маса новият скъпоценен камък се нарежда в четворката на най-големите, добивани някога от минната промишленост, допълва БТА.

Мината Карове е добре известна по света със своите уникални диаманти. В нея през 2019 година беше добит камък с тегло 1758 карата, който беше закупен от френската модна къща "Луи Вюитон". По своето тегло той отстъпваше единствено на добития през 1905 година диамант в ЮАР "Кулинан" , тежащ 3 106 карата. Изработеният от най-голямата част на скъпоценния камък диамант беше инкрустиран в скиптъра на британските монарси. През 2015 година в мина Карове беше открит диамант с тегло 1 109 карата. Той беше продаден за 53 милиона долара и сега е притежание на компанията "Граф даймъндс".

Ботсвана е най-големият производител на тези скъпоценни камъни в Африка и страната се нарежда на второ място в света след Русия, припомня агенцията.