Унгарското правителство удължи наложения таван на цените на храни и горива до 1 октомври, а този върху лихвите по ипотеките - до края на годината. Това съобщи премиерът Виктор Орбан в своята "Фейсбук" страница, цитиран от Ройтерс и БТА. Краткото съобщение не разкрива повече детайли.

Както почти всички европейски държави и Унгария е подложена на силен инфлационен натиск, засилил се допълнително след руската инвазия в Украйна.

Правителството наложи още миналия ноември таван на цената от 480 форинта (1,25 долара) на литър гориво, а през март разшири тавана и върху някои основни храни. Според Орбан мярката е удържала скока на инфлацията с 5-6 на сто.

Наложените от правителството тавани на някои цени са основният инструмент за защита на доходите на домакинствата, но дори и при наличието му инфлацията миналия месец достигна двуцифрени стойности.

Националната банка на Унгария, която вече влезе в стръмния цикъл на повишаване на лихвите, се видя принудена днес да вдигне допълнително лихвите по едноседмичните депозити, за да защити форинта, който падна до рекордно ниско ниво спрямо еврото.