През последните три месеца на 2023 г. изпълнителният директор на НАП е спрял над 600 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта, съобщиха от приходната агенция. 

След публикуване на решението в страницата на НАП, сайтовете, посочени в него следва да преустановят дейността си до три дни.

В случай, че след изтичане на този срок нерегламентираните онлайн платформи са достъпни в България и през тях може да се правят залози от потребители в страната, НАП сезира съда. Магистратите от своя страна издават разпореждане към доставчиците на интернет услуги у нас да прекратят достъпа до страниците и техните поддомейни.

Решенията на изпълнителния директор на НАП, както и разпорежданията на Софийския районен съд са публикувани в рубриката "Онлайн хазарт" в сайта на приходната агенция. НАП поддържа и актуален списък на интернет страниците, чрез които се организират хазартни игри от лица, които нямат действащ лиценз по Закона за хазарта, припомниха от агенцията. 

В случай, че потребител попадне на нерегламентирана онлайн платформа за залози, може да подаде сигнал към приходната агенция на имейл [email protected], като се посочват сайтът и интернет доставчикът.

От агенцията напомнят и че информация за рисковете, които крият незаконните сайтове, може да бъде намерена в рубриката "Отговорен хазарт" в сайта на НАП и в нейния YouTube канал