Изменението, което не беше подкрепено от бюджетната комисия, мина в пленарна зала с гласовете на 74 депутати от ГЕРБ, 7 от Коалиция за България и двама от "Атака".

Двукомпонентната такса включва еднократна такса в размер 100 000 лв. и променлива част в размер на 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.

За игри, за които се събират такси и комисионни за участие тя ще бъде 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни.

За офлайн залаганията остава старият режим
- държавна такса в размер на 15 на сто от стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисионни за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни.

Георги Кадиев мотивира предложението си с необходимостта да се запазят сигурните приходи от хазарт за фиска.

Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) предложението няма фискален ефект. По думите му трябва да има еднакъв режим за офлайн и онлайн залаганията.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова посочи, че с приетия текст се утежнява още повече начинът на облагане на хазартни игри. При два режима се създава възможност за отклоняване на данъчно облагане, защото бизнесът ще има възможност да избере по-благоприятния режим, предупреди тя.

Парламентът излезе в почивка, за да се съобразят следващите текстове от промените в Закона за хазарта с приетото изменение на Кадиев.

Преди това депутатите подкрепиха и предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ, което предвижда да се превеждат на Държавната комисия по хазарта годишни вноски от 50 000 лева за организаторите на онлайн залаганията, по 10 хиляди - за организатори на игри в игрално казино, а за всички останали организатори на хазартни игли - 5 000 лв.

Средствата ще се използват за дейности, свързани с:

► предпазване на младите хора от хазарт
► превенция и лечение на хазартна зависимост
► провеждане на отговорна реклама и маркетинг
► бързо и ефективно разрешаване на спорове между организатора на играта и участника

Срокът за внасяне на сумите е 31 март на текущата година, а за тези, които са получили лиценз след тази дата, е един месец от получаването на лиценза.
По предложение на Георги Кадиев депутатите записаха и санкция за невнасяне на сумите в срок - двойният размер на законовата лихва.