Запасите от природен газ в европейските подземни газохранилища в момента са спаднали до 47.94 % или 535.1621 TWh, сочат данните на платформата Gas Infrasructure Europe. За България справката сочи, че в подземното газохранилище в Чирен нивото на запасите е 40.62% или 2.5466 TWh.

Понижението е свързано основно със застудяването, както и заради намаления поток от втечнен природен газ (LNG), заради пренасочване към азиатските пазари. Влияние оказват и намалените доставки на "Газпром" по украинския маршрут. Заради увеличеното търсене и пренасочването на газовите потоци към Азия в цената на газа през декември и януари беше отчетено повишение на цените.

През миналата седмица (от 1 до 7 февруари) нивото на запълване на подземните газохранилища в страните от Европейския съюз се е понижило до 49.83%, което е с 2.77% под средното ниво за последните пет години.

В началото на 2020 г. нивото на запълване на подземните газохранилища надхвърляше 70 процента.

Според данните на Gas Infrasructure Europe най-ниското ниво на запаси в подземните газохранилища е регистрирано в края на месец март 2018 г, когато нивото на газовите резерви е достигало едва 17.8% от общия им обем.

 

3е-news.net