В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени над 370 млн. лв. за енергийно обновяване на публични сгради. За енергийно обновяване на многофамилните жилища в Плана са заделени 1,2 млрд. лв. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на среща с Йорам Елрон - посланик на Израел в България, съобщиха от министерството на интерент страницата си. Двамата са обсъдили областите от взаимен интерес, в които България и Израел могат да си сътрудничат.

"Енергийната ефективност е приоритет на българското правителство във всички сектори, в това число и във ВиК сектора. Целта ни е да подменим ВиК съоръженията с енергоспестяващи, както и да прилагаме иновативни решения и технологии за намаляване на разходите за ток за ВиК услугата", е обяснил министър Караджов.

Посланик Елрон е подчертал, че България може да разчита на богатия опит за управление на водите, който изарелската страна има. Той е информирал, че в Израел от особено значение е проследяването и незабавното отстраняване на течове по водоснабдителната система, като в момента загубите на вода в някои общини там са около 5 на сто.

"Нашият основен приоритет в отрасъл ВиК е чистата вода за пиене, затова се фокусираме върху качеството на питейната вода и изпълнението на съответните мерки за подобряване качеството на услугата", е казал вицепремиерът. Усилията на екипа на МРРБ са насочени към намаляване на загубите на вода по преносната мрежа, защото в момента средният процент загуба на вода в страната е между 55 и 60, но в някои населени места достига и до 85 на сто.

На срещата е станало известно още, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството има интерес към задълбочаване на партньорските връзки с Израел във всички сфери на сътрудничество, в т.ч. в областта на строителството, пътната инфраструктура, регионалната политика и развитието на градовете.

Модернизирането на пътната мрежа също е сред приоритетите на МРРБ. Министър Караджов е представил стратегическите инфраструктурни проекти, които правителството е заложило за изпълнение и проектиране: завършването на магистралите "Хемус", "Европа", "Струма", "Черно море" и "Рила" и на скоростния път Видин-Ботевград, както и изграждането на магистрала "Русе-Велико Търново" и разширяване на инфраструктурните връзки с Република Северна Македония. С цел подобряване на свързаността правителството планира изграждане и на три тунела под Стара планина - "Шипка", "Петрохан" и "Черно море" - по протежението на едноименната автомагистрала.