Делът на електромобилите, произведени в Китай и внесени в Германия, се е повишил до 40,9 процента през първите четири месеца на 2024 г., въпреки че вносът на подобни превозни средства в европейската страна като цяло намалява с 15,7 процента. Това съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Миналата седмица Европейската комисия предупреди, че обмисля налагането на наказателни мита върху китайски електрически превозни средства. Подобен ход може да засегне и германските производители, произвеждащи автомобили в Китай с цел износ за други пазари.

Позовавайки се на най-новите данни на федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), ДПА съобщи, че вносът на китайски електрически превозни средства нараства силно, като 29 процента от общо 447 200 внесени през миналата година автомобила, са идвали от Китай. След азиатския гигант с дял от 9,9 процента от вноса на електромобили в Германия е била Южна Корея (44 200 единици). Чехия е била на трето място с дял от 9,3 процента или 41 600 внесени единици.

За сравнение, делът на вноса на китайски електромобили в Германия като процент от целия внос на подобни превозни средства през 2022 г. е бил 12 процента, а през 2020 г. - едва 7,7 процента.

Европейската комисия заплаши да наложи мита върху вноса на китайските електромобили до 38,1 на сто, след като разследване откри доказателства за незаконна подкрепа със субсидии.

Според информация на ЕК китайските електрически модели са с около 20 процента по-евтини от моделите, произведени в Европейския съюз. Той отдава несъответствието на несправедливите държавни субсидии, предоставяни от Пекин на местните компании.

Все още не е взето окончателно решение за наказателните тарифи.