Правителството прие промени в Постановление номер 325 на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган в периода на извънредното положение или извънредна епидемична обстановка. Това съобщи пресслужбата на кабинета. Мярката е известна като "Запази ме".

Съгласно измененията от 1 януари 2021 г. хората, наети с трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75 на сто от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г.

В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

Предвид бавното възстановяване на икономиката от наложените принудителни мерки и продължаващото разпространение на COVID-19 в България правителството удължава срока за изплащане на финансова подкрепа на работниците и служителите в неплатен отпуск до 31 март 2021 г. Тя ще се изплаща за не повече от 60 дни в рамките на календарната година, в която наетите са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените заради COVID-19 ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите са осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.

По-рано днес стана ясно, че Министерския съвет удължава и мярката 60/40 до края на март. По думите на премиера Бойко Борисов в следващите седмици ще бъде гарантирано прилагането й до септември 2021 г. Продължава и подкрепата за туризма и транспорта с мярката 80/20, обяви още премиерът.