Брутният вътрешен продукт (БВП) на Ирландия е нараснал с 3,4 процента миналата година, съобщи статистическата служба на страната, цитирана от ДПА и Франс прес.

Растежът в сектора на мултинационалните компании е бил 18,2 процента през 2020 година, докато отраслите, в които този тип компании не доминират, са се свили с 9,5 процента.

Ирландия отчете рекорден износ на стоки за 160,8 млрд. евро през миналата година, но бизнесът, насочен към малките местни пазари, отбелязва значително по-ниски нива на икономическа активност, посочи представител на статистическата служба. Хотели, ресторанти и строителството са пострадали тежко.

Ведомството публикува и алтернативния показател "брутен национален продукт", който не включва печалбите на мултинационалните компании. Този измерител свежда растежа на ирландската икономика до едва 0,6 на сто.

Много американски мултинационални компании, които се радваха на световен скок в търсенето на услугите им при пандемията, включително фармацевтичните и технологичните гиганти, са позиционирали европейските си централи в Ирландия заради ниските данъци и членството на страната в ЕС.

Макар ирландският БВП да е нараснал за цялата 2020-а, връщането на строгите ограничения заради пандемията е довело до свиване на икономиката с 5,1 процента през четвъртото тримесечие.

От средата на октомври бе обявен втори локдаун за шест седмици, а трети бе наложен в края на декември и се очаква да продължи до май.

Ограниченията в Ирландия са сред най-строгите в Европа, според базата данни на Оксфордския университет. Наложи се да бъдат затворени редица бизнеси в страната.

Макар през февруари безработицата в страната да се понижи леко до 24,8 процента, коронакризата продължава да има значително влияние върху пазара на труда, допълва статистическата служба