Маркс и Енгелс се обръщат в гробовете си, като виждат как либералните пазарни икономики оцеляват благодарение на държавни субсидии, пише в канала си в Telegram говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Колективната евробюрокрация се отчете за блестящи успехи във външнотърговската и икономическата си политика. Европейските комисари представиха доклада с такава помпозност, сякаш имаше повод за радост", пише Захарова.

"И така, нека да разгледаме цифрите и фактите, какво е това? - продължава тя. - Потребителите на енергия са изправени пред растящи цени както на ниво частни домакинства, така и на ниво промишленост. Икономическият растеж, който някога се измерваше с двуцифрени числа, е в състояние "около нулата" и в пределите на статистическата грешка. За сметка на това инфлацията расте като замесена с мая: през 2022 г. е около 10 %, а през 2023 г. се очаква да се повиши до 5-10 % (по-точни данни ще станат ясни по-нататък).

Как това се съчетава с обещанията на европейския комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, че икономиката на ЕС трябва да се приспособи към икономическата ситуация, по-добре да не питаме. Съдейки по цифрите, тя не се приспособява кой знае колко добре. И отчетът прави едно важно допълнение: рискът от още по-висока инфлация за 2024 г. остава. Това е разбираемо: колкото и да ограничаваш икономическите закони чрез "прокрустово" регулиране, не можеш да излъжеш пазара, това е обективна материя.

А сега за цифрите, които не са включени в доклада, но са в главите на всички енергийни и икономически експерти в ЕС. И тези цифри са впечатляващи: както са изчислили независими анализатори - пише Захарова, като цитира Блумбърг - само в енергиен аспект вече са похарчени 710 милиарда евро, за да се поддържа функционирането на икономиката на ЕС. Помислете само: това е повече от БВП на повечето държави-членки на ЕС. Голяма част от тези субсидии в една или друга форма са отишли за подпомагане на Германия, Франция и Италия, чийто "процент на успеваемост" се движи около нулата.

Маркс и Енгелс се обръщат в гробовете си, като виждат как либералните пазарни икономики оцеляват благодарение на държавни субсидии и дотации, докато евробюрокрацията печели от това. Макар че преди почти два века Маркс точно описва същността на евросъюзния Брюксел: "Бюрокрацията притежава държавата... Това е нейна частна собственост".

С една дума - "Капиталът. Постмодерен", пише в заключение Захарова.