Руският енергиен гигант "Газпром" отхвърли обвиненията, че Москва ограничава доставките на газ за Европа и осъди препродажбата на газ от Германия за Полша.

"Всички обвинения срещу Русия и Газпром, че не доставяме достатъчно газ на европейския пазар, са абсолютно безпочвени, неприемливи и неверни", каза говорителят на Газпром Сергей Куприянов късно снощи.

Говорителят на Газпром заяви, че компанията изпомпва синьо гориво според заявките на потребителите.

"Германия и Франция не са поръчали допълнителни количества газ", заяви Куприянов, и нарече обратната продажба на газ от Германия за Полша на по-високи цени "не най-рационалното решение" в разгара на поскъпването на това гориво.

"Има данни за физически реверс на газ от Германия към Полша и по всичко личи, към Украйна, в обем от 3 до 5 милиона кубика за денонощие", каза говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

"Този газ се качва от подземни хранилища на територията на Германия, от които вече са взети 47 на сто от газа, а зимата едва започва. Не е най-рационалното решение", коментира той в ефира на телевизия "Русия 1".

Според него, цените на тези доставки съществено надхвърлят цените на обемите, договорени и доставяни от "Газпром".

В сряда полското представителство към ЕС обвини Москва, че е спряла доставките си през газопровода "Ямал-Европа" между Русия, Полша и Германия, като обвини "Газпром" в "манипулация".

Руският президент Владимир Путин отвърна, че Москва не прави нови доставки за износ през този газопровод поради липса на нови поръчки от Европа.

Ние изпълняваме договорните си задължения за доставки в пълния им обем, надеждно и винаги в срок. Най-важното е още веднъж да подчертая, че през тази нелека година, със сериозни зимни и летни пикове, изпълнихме на 100 процента и ще продължим да изпълняваме задълженията си пред европейските компании, подчерта в четвъртък шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Германското енергийно министерство заяви днес, че Москва изпълнява дългосрочните си договори и "няма признаци да се блокира снабдяването", посочва АФП.